2015-12-13
就到聖誕,就到聖誕,心情特別興奮,今晚約左加拿大嘅老朋友出黎食聖誕大餐,聖誕大餐有乜?梗系要有火雞!朱古力蛋糕!同聖誕氣氛!老友帶左我黎呢間onion話比個驚喜我,等我又睇下先 坐低先送來麵包同黑醋混入橄欖油,麵包微溫,柔軟可口,食落有陣陣嘅麥香,認真唔錯喎。煙肉松露新薯塔,啖啖嘅薯香,熱辣辣又鬆脆。洋蔥湯配芝士多士洋蔥味香濃,芝士多士烤得香脆,兩者好夾又好味。刁草醃三文魚、柑橘紅菜頭蘆筍雜菜沙律,沙律甜甜酸酸又帶點苦,味道豐富十分開胃。焦糖紅洋蔥藍芝士撻好鬆脆,咬落有陣陣嘅藍芝士香,個人很喜歡,但老友對藍芝士味道有點抗拒,哈哈,我一人獨享了。傳統烤火雞胸配蜜汁火腿,嘩嘩,食返加拿大個陣嘅味道,個肉汁同個紅莓醬,仲有南瓜,brussels sprout,最緊要係火雞!好懷念啊,火雞肉一般較鞋口硬身,呢度整得唔錯,唔講得話肉嫩,但好美味,仲有honey ham,都係至愛之一,聖誕美食。豬肉混入栗子,口感豐富又帶小小甜味。英式紅茶,食完野嘆下茶,點了english tea with lemon,用上twilight tea bag,茶濃而不苦。72度特濃朱古力忌廉芝士卷,最後甜品作結,朱
安排左聖誕大餐比我嘅老友自己點左一份set dinner,佢話佢對火雞無興,都係鍾意食扒。 同樣嘅洋蔥湯 頭盤係雜菜沙律同三文魚,酸酸的開胃菜。 炭燒美國1855肉眼扒配辣薯角、時令蔬菜
及紅酒汁,老友愛扒叫了肉眼五成,外面略略燒過鎖住肉汁,入面肉嫩味濃,好食! 跟餐加十蚊轉cappuccino,啡香奶滑。 set dinner嘅 甜品拼盤,朱古力泡芙,檸檬吉士,朱古力蛋糕,甜,酸,苦,滿足唔同味蕾。
Other Info. :
老友話特別訂坐提早安排聖誕餐同我慶祝㗎,鬼叫佢聖誕唔喺香港咩~