2022-11-13
之前睇哩度食評咁多人俾笑,於是特登揸車試吓。先講結論,我真係唔知係因為科學園無嘢食定係啲食評係買返嚟,因為哩間韓燒真係前所未有咁難食。因為太唔好食所以連影相都費事,純文字討論。我同朋友叫咗頂級果個任食course, 見佢有幾款聽落高級嘅牛肉同刺身。先講牛肉,牛肩肉同牛阪腱係無醃嘅,但兩者都無肉味又無油白,不過至少像嚿肉。橫隔膜肉有醃嘅,味道同出面野火燒烤場啲下價牛扒一樣,不予置評。最瀨嘢係牛仔柳肉,一客兩大塊,好大塊但真係十分難食,除咗咸,只食到鬆肉粉味。全部所謂頂級牛肉叫咗一round之後根本已經唔想再加單。今晚成間舖其實得5檯人,幾個鄉音阿姐都不斷搞錯order,漏單,錯單,不斷送錯隔離檯啲食物嚟我哋檯,而我哋個刺身又要追兩次單先到。講到刺身,三文魚我哋得到一堆好似角切咗嘅魚碎,吞拿魚仲食到冰兼變到淺粉紅色,䲞魚啲筋仲多過頭先塊牛阪腱根本食唔到,哩一好食少少嘅白玉豚叫咗兩round, 想再加佢話無晒...然後到“頂級海鮮”,我終於明乜嘢叫「頂」級。帶子同魷魚係發水,無味之餘仲有擦紙膠嘅口感。扇貝無咁膠,但一樣係完全無味。蝦係算好果樣。我哋因為見到阿姐攞錯隔離檯果碟五花腩過來而無叫,
因為太唔好食所以連影相都費事,純文字討論。
我哋因為見到阿姐攞錯隔離檯果碟五花腩過來而無叫,因為我哋見到有70%都係肥膏嚟。其他肉類仲試咗,雞脾肉OK,梅頭肉OK,雞腎係全部食物中最出食嘅果一項,豬頸肉無醃但尚算OK...
另外佢啲份量真係唔知佢點預,刺身叫4客佢俾3塊,豬肉雞肉叫1份佢俾一大兜,牛舌一次係五蚊銀大小,另一次係手掌size。
仲有一樣嘢要提嘅係,啲阿姐不斷用行動催我哋快啲走,以免阻住佢哋收工咁不過咁都仲未係最神奇。阿姐執檯時見我哋兜生菜同蒜片無食過(一入座佢就自動擺低果啲嚟),佢執檯時竟然唔係收落執檯車而係成碟攞返入廚房。。。
雖然以任食嚟講佢收費係平,但要平我寧願去食隔離街個日式牛肉飯,哩間真係唔會再有下次。