2020-06-18 220 views
難得喺屋企下廚🤪今次炒個四季豆菇菇椰菜花🥦挑戰下自己😂 今次用咗贛魚拌醬,簡介寫採用刁子魚、蝦米、菜甫、豆豉等配料製作而成,最後煮完餸拌食就得🤩如果餸菜無味都可以加入去撈勻,我覺得味道似魚味唔辣嘅XO醬🤣材料:四季豆、鮮菇、椰菜花、贛魚拌醬1. 清洗及切開四季豆,鮮菇,椰菜花⭐️椰菜花要反轉浸喺鹽水30分鐘以上,再用流動嘅水清洗。2. 煲滾水烚一烚四季豆同椰菜花,3分鐘至半軟狀態,撈起,過凍水。3. 鍋裡加油,炒鮮菇菇至軟腍,加入四季豆同椰菜花。4. 加入贛魚拌醬,醬汁同菜撈埋一齊就完成啦🙆🏼‍♀️醬汁配料:菜籽油、蒜頭、魚乾、指天椒、蝦米、乾蔥、醃製蘿蔔乾、豆豉、魚露、白糖、芝麻油和醬油.各大超市同網站有售
難得喺屋企下廚🤪今次炒個四季豆菇菇椰菜花🥦挑戰下自己😂

材料:四季豆、鮮菇、椰菜花、贛魚拌醬
3. 鍋裡加油,炒鮮菇菇至軟腍,加入四季豆同椰菜花。

4. 加入贛魚拌醬,醬汁同菜撈埋一齊就完成啦🙆🏼‍♀️

各大超市同網站有售