2024-09-19 89 views
好耐冇食串燒,朋友介紹旺角新開嘅串燒居酒屋蕾,主打備長炭火串燒,尤其以燒鳥(燒雞)同埋內臟做得好出色,而且仲有超過80種清酒可以揀,係趁中秋節過去試吓順便當做節啦 🤭梅子蕃茄、蒲燒鰻魚玉子燒前菜首先叫咗個梅子蕃茄,酸酸甜甜好清新,另外叫咗個蒲燒鰻魚玉子燒,個蛋仲整得好滑,中間包住好 juicy 嘅蒲燒鰻魚,食完成個人超開胃 😍雞皮、鹽燒手羽、提燈、自家製月見雞肉棒既然佢地主打燒鳥,咁當然要叫返啲雞嚟試吓啦,雞皮燒得好香脆,而且焦焦地嘅邊食到有炭火嘅香味;鹽燒手羽就控制得火候啱啱好,雞翼全熟之餘亦都仲好滑 😍 講到雞內臟,今次我哋就試限量供應嘅提燈,成日聽人講睇人打卡就多,今次真係第一次試,所謂嘅提燈就係雞嘅輸卵管、卵巢同埋雞芯,拎起上嚟就好似一串燈咁樣,賣相好得意,食落口每個部位嘅口感都好唔同,整體都算燒得好香,雖然事先知道咗佢哋係雞嘅乜嘢內臟,不過真係比想像中易入口同好食 🙌🏻另外再叫咗個自家製嘅月見雞肉棒,雞肉裏便混合咗少少軟骨,所以個口感好得意,點埋充滿着蛋黃香嘅遇見汁,都幾好味 😋豚肉鵪鶉蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、燒白鱔另外豬、牛同海鮮都各自叫咗少少試吓,佢哋呢個炭火燒真係好正

梅子蕃茄、蒲燒鰻魚玉子燒

雞皮、鹽燒手羽、提燈、自家製月見雞肉棒

豚肉鵪鶉蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、燒白鱔
另外豬、牛同海鮮都各自叫咗少少試吓,佢哋呢個炭火燒真係好正,燒出嚟嘅肉好香好惹味,而且仲keep住非常之Juicy 🫶🏻 燒白鱔都非常之肥美,外面燒到脆脆地,入邊嘅肉仲非常之嫩,一啖咬落去勁多汁,好正 🤤

豚肉生菜卷、翠玉瓜、粟米、車厘茄
當然都有試蔬菜啦,我覺得個豚肉生菜卷好特別,外面嘅豚肉燒到剛剛好,又嫩又多汁,同時間裏面嘅生菜都仲keep到好新鮮,食落去仲食到生菜嗰種清甜嘅味道,成個卷勁Juicy 🤤 另外翠玉瓜都好有驚喜,估唔到厚切嘅翠玉瓜燒完都仲咁多汁,再加上面頭加咗啲椒鹽,成件事惹味咗好多 😍

夢王蛋飯
最後叫咗個夢王蛋飯,飯入面加咗勁多蔥,啲蔥仲要勁Fresh,清清甜甜咁,加埋好Creamy嘅夢王蛋同醬油,成件事好Rich好好味 😋

呢度嘅清酒吧有超過80種清酒可以選擇,最特別嘅係佢唔使成支開晒,可以 by glass 或者by table咁叫,今次就試咗大雪溪,呢一支係冇經過消毒嘅生果,比平時飲開嘅清酒冇咁甜,都幾特別幾好飲 🍶