週日閑來無事去東岸公園行吓,回程時經過炮台山的艇街,看見一間在橫街寧靜的綠白咖啡店 Coffee Obession💚🤍 店舖座位只有大概10個,除了咖啡還有麵包和蛋糕提供😋 本來只是碰巧經過,而且店舖內顧客都幾多,頂唔住老闆熱情招手,就入去試吓佢杯咖啡☕️ 我哋問佢有咩Blend, 老闆話為免影響咖啡質素,佢哋只係用SOE 豆,提供Columbia (nutty) 同 Ethiopia (fruity) + $5 嘅選擇☕️就算係新客仔,老闆都好熱情咁同我哋傾偈,言談間得知原來呢間小店喺大埔都有分店,而且老闆自己本身係得獎咖啡師,所以手沖亦好有保證👍🏻 不過由於趕時間,我哋就嗌咗一杯Fruity Flat White $45同 House Ice Black $35試試👍🏻 所有奶啡用左明治的鮮奶,而佢嘅Mixing做得剛剛好令咖啡同奶混合得相當好,拉花亦結實,係一杯高質嘅奶啡☕️ 至於Ice Black,佢哋用咗cold brew 嘅方式去泡製,令到咖啡入口非常清爽順滑,沒有其他咖啡店的混濁👍🏻 如果下次有機會一定會到店試試老闆嘅手沖,或者到大埔店打個卡😋👍🏻
店舖座位只有大概10個,除了咖啡還有麵包和蛋糕提供😋
Ice  Black
2024-01-14
$40 (Tea)
Ice  Black