2021-03-13 96 views
位於炮台山嘅一間小小嘅咖啡店☕️女店主係澳洲由細生活到大,返到香港之後開咗依間咖啡店,引入左喺阿德萊德著名嘅Elementary coffee嘅咖啡豆,希望俾民眾以大眾化嘅價錢飲到高品質嘅咖啡🌞• Peru Ukuku $75好特別嘅一杯咖啡,店員先將咖啡豆用磨豆機磨成粉狀,以手沖嘅方式沖泡,水同咖啡粉嘅比例、水溫同水量都有固定嘅標準非常講究。依隻咖啡入口帶有花香,after taste有少少cookies同朱古力味,感覺上好似飲緊茶咁,雖然冇奶冇糖但係一啲都唔會覺得苦澀,隨住溫度嘅變化,係味覺上都會微妙嘅分別,好推介大家去試吓🥰• Flat white $40店員嘅推介,Flat white喺大部分咖啡店都會有嘅經典款式,同樣用咗來自澳洲嘅咖啡豆,味道濃厚醇香,飲落溫和舒服,比較少飲咖啡嘅我都感覺到同出面嘅咖啡真係高質太多😚• Belgian Chocolate (iced) $55唔鐘意飲咖啡嘅話都有幾款non-coffee嘅選擇,唔好以為佢哋淨係識整咖啡啊,依杯Belgian chocolate用咗比利時朱古力粉同明治牛奶結合,完美呈現我心目中嘅最理想嘅iced chocolate

• Peru Ukuku $75

• Flat white $40

唔鐘意飲咖啡嘅話都有幾款non-coffee嘅選擇,唔好以為佢哋淨係識整咖啡啊,依杯Belgian chocolate用咗比利時朱古力粉同明治牛奶結合,完美呈現我心目中嘅最理想嘅iced chocolate,一啲都唔似出面落左勁多糖嘅超甜朱古力粉,濃郁回甘嘅味道令人一試愛上,奶同朱古力嘅比例協調得好好唔會互搶🤤