2024-02-05 560 views
五目屋. 用餐日期: 2024年2月5 午餐位於灣仔既小店,食日式咖哩飯同一D家庭式料理。睇番價錢好多都係$100樓下,偏親民。午餐時間都要等位,不過唔算等好耐就入得。餐廳係用QR code自助落單,而午市套餐會包一份日式沙律同一杯綠茶(綠茶可轉麵鼓湯)。跟餐沙律係好普通既椰菜絲沙律,中間加左少少羅白絲同栗米粒,配沙律醬,普普通通。《$24 炭火免治雞軟骨肉串》$24係跟餐價,正價單點要$36,一份有兩串,扁身既肉串長過隻手指,冇炭火香,上枱唔係熱辣辣,只係暖暖地。就咁睇就平平無奇,咬落可以食到雞軟骨,口感都幾特別。《$72 特製吉列豬扒蛋包飯+秘製日式咖哩》特製吉列豬扒咖哩蛋包飯,上面淋左少少豬扒醬,本來係無得輸既經典配搭,但可惜豬扒炸得太燶,見到顏色偏黑,食落可以食到苦味,豬扒又乾又柴,完全冇肉汁,咬落實的的唔鬆化,扣左好多分。配既飯係普通白飯,唔係調味飯,亦唔係茄汁飯,但新奇既係飯中間有少量蘑菇真係好少見。飯唔係粒粒分明,用既係普通米,唔係珍珠米,雖然未去到爛,但係飯粒冇咬口。蛋做到半流心,但就唔係一切落去好似瀑布咁流落黎果種,感覺比較似茶餐廳炒滑蛋放左係上面咁。《$67 流心芝
五目屋

用餐日期: 2024年2月5 午餐

《$24 炭火免治雞軟骨肉串》

《$72 特製吉列豬扒蛋包飯+秘製日式咖哩》

《$67 流心芝士漢堡扒蛋包飯》
相比起炸到燶哂既豬扒,流心芝士漢堡扒就好少少。比較欣賞既係咖哩汁都比得幾大方,唔會食到最後乾爭爭冇哂汁,咖哩汁入面仲有羅白粒,好有日式家庭料理既感覺。飯同上面一樣都係蘑菇飯,漢堡扒都幾厚身,感覺可以再煎得焦香少少,切開一半中間會有芝士汁,冇流心效果,不過唔會太Dry。

人均消費:$80

環境:7/10
食物:6/10
服務:6/10
性價比:7/10

整體:6/10
2024-02-05
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)