2019-06-05
「南丫島日式車仔麵,日式家庭設計,舒服坐坐,涼涼冷氣。」今日雖然係平日,估唔到,南丫島都有唔少遊客,西人比較多,而島上餐廳多數堅離地,不論海鮮飯店或是西餐,還請百元以上,除了那間冇冷氣既碟頭飯店。中午午飯時間,榕樹灣大街散步着,選擇困難症發作中,突然,右手邊有人徐徐拉開大門,放眼是一間和食店。「啱啱開舖嗎?」我道。「係呀,請隨便睇睇。」老闆娘說。我立馬步進店內,做今日第一個客人。「栗堂」主要提供二三四餸車仔麵,而老闆娘有介紹,該店最自豪的是炸物,建議嚐辣既朋友仔試下咖喱豬皮,車仔餸仲有唔少素食店先有既腐皮卷以及芋頭魚,廚師會幫客人另碟上。揀了咖喱豬皮、炸芝士腸、炸魚腐,配豬骨湯米線,炸芝士腸同炸魚腐非常有味,炸芝士腸外型好似便當既八爪魚型腸,令人想一口食左佢。