2015-09-24 638 views
其實愛麗絲真係幾中意食韓國野,之前係網上見到Chibee Chicken & Beer既宣傳,睇到啲炸雞相就好想泥食下😂 呢一晚,終於可以同朋友泥潮聖😋Chibee Chicken & Beer呢間餐廳唔算大,愛麗絲同朋友約7pm去到,但都已滿座,服務員問我地坐Bar枱o唔ok,咁廢事等,所以就揀坐Bar枱喇。餐廳以暗既燈光為主,全程都會有電視播住Kpop既MV,係2NE1😆 坐係入面都幾嘈,有音樂又有人聲,但咁都幾熱鬧~ 愛麗絲同朋友爭扎左好耐叫咩食好😂 因為價錢都比較貴,好似炸雞咁,一客要約$168以上,最後,我地就叫左呢到最出名既忌廉羅勒炸雞丶泡菜薯條同卡邦尼年糕。首先係主角,忌廉羅勒炸雞,$178。睇相可以見到,有一盤炸雞,一小鍋忌廉羅勒汁,一直有蠟燭燒住,令個汁保持溫熱,仲有一碗沙律同紫色既漬物。先試個炸雞,雞肉好嫩,亦都炸得好好,唔會咬落口只有炸粉,而且雞上灑上啲調味粉,令雞味帶啲甜味同蒜香。之後點埋落個忌廉到試下,其實個忌廉就好似平時食意粉既香草汁,本人覺得點落炸雞上就唔會太夾,但味道又唔會話好難食,連埋汁食就唔會咁乾,但整個菜都係值得一試既👍🏻第二品嚐既就係泡菜薯條。薯

第二品嚐既就係泡菜薯條。薯條係用碟上既,份量都幾多,中間會有泡菜芝士醬,夾埋薯條食好正,不過食得耐就會有啲辣,但成道菜好香口,不過兩人share 食都覺得有啲多。

第三,就係卡邦尼年糕。首先,年糕本身比較硬,不過都接受到既。而個卡邦尼汁就偏鹹,比較少甜味,不過整體上係唔錯既。

總括,Chibee Chicken & Beer既菜式雖然價錢較高,平均$100-$150,但佢既份量係乎合價錢既,不過呢間餐廳就冇Book枱服務,所以如果大家想去食,又唔想等好耐位既,可能就要係non peak hour去食喇🙈
卡邦尼年糕
忌廉羅勤炸雞
泡菜薯條
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
忌廉羅勤炸雞
泡菜薯條