2022-06-13
今日去荔枝角朋友家新居入伙,上去之前請我哋喺樓下間酒樓飲茶,入到去地方寬敞但是座無虛席!朋友很客氣叫了很多點心!黑金流心奶黃包~蛋黃奶黃香滑,包又夠鬆軟唔錯!香煎南乳蔥油餅~一層層的蔥油餅造型,加上南乳,味道好香!潮州粉果~皮簿餡料足,非常好味,另外一碟係~遠年陳皮牛肉球,做得香滑有牛肉味,真材實料,跟兒時在茶居食的味道一樣,記憶返晒出嚟香煎蘿蔔糕雖然係大點~我真心覺得一般!出爐叉燒滑腸粉~叉燒份量足,味道不過不失!原籠古法馬拉糕~超鬆軟,而且好香黑糖味,又不太甜,值得推介!薄皮京川滑餃子~同出邊一般紅油抄手完全唔同,食落另一番風味,好正!香煎沙嗲牛肉包~其他茶樓比較少有,味道唔錯好食,略嫌餡料比較少!金網生煎菜肉鍋貼~造型幾震撼,金網非常脆,而且鍋貼也非常飽滿,肉汁豐盈,好得!酥脆芝士拔絲紅薯卷~紅薯包住芝士去麵包糠去炸,幾有創意!鬆化蛋散~一啲都唔鬆化,硬實,唔好食!上茶樓必點嘅蝦餃燒賣蝦餃皮稍嫌黏了一點,但內裏的蝦仁並不是原隻,同時也不夠彈牙,未算合格反而鮑魚燒賣皇有驚喜,並非因那隻鮑魚,建議整粒放入口中,那種鮮、爽、彈牙感充斥口腔,回味不已,正!
朋友很客氣叫了很多點心!
黑金流心奶黃包~蛋黃奶黃香滑,包又夠鬆軟唔錯! 香煎南乳蔥油餅~一層層的蔥油餅造型,加上南乳,味道好香! 潮州粉果~皮簿餡料足,非常好味,另外一碟係~遠年陳皮牛肉球,做得香滑有牛肉味,真材實料,跟兒時在茶居食的味道一樣,記憶返晒出嚟 香煎蘿蔔糕雖然係大點~我真心覺得一般!
出爐叉燒滑腸粉~叉燒份量足,味道不過不失!
酥脆芝士拔絲紅薯卷~紅薯包住芝士去麵包糠去炸,幾有創意! 鬆化蛋散~一啲都唔鬆化,硬實,唔好食!
上茶樓必點嘅蝦餃燒賣