2021-09-11
這是稻香 位於 赤柱的一間菜館。價錢畀其他的稻香貴 30%至40%,但可以理解,因為在赤柱。但沒有供給任何服務, 為什麼 要 給加一服務費。🙁入座沒有人帶位…… 門口的職員 給你一包茶葉後便指給你座位的方向,你自己行去找。😐 自己沖茶 加水 ……你坐下還未回得雲,就有一職員粗聲粗氣好快話他們的所謂智能水壺怎樣用。 聽慢些少就弊。😐 點心自己手機落,……我的長者朋友說,自己飲茶就麻煩喇,唔使食。 不過這都是大勢所需, 無論什麼年紀 都要與時並進。😐 埋單……自己出門口卑錢。擺明係加價搶錢,我情願去標明價係貴就貴。😐 我是平日的十一二點去,本來人不人,但係好嘈, 環境是好, 但真係嘈到傾唔到計 。我朋友話衰過市區 啲茶樓。 可能夏天窗門全 關上, 開冷氣, 裝修物料不吸音,所以人多又 大聲說話時 就覺得好嘈好煩擾。😐 點心ok不過不失 可以過得去。再者…… 我覺得近期香港的飲食服務行業質素有下降的趨勢。 最近去 一個月 遇到三次:1) 在將軍澳一間稍為高檔的中菜館 ,以前服務員是用心口的咪同同事 溝通. 現在他們大聲從這便角落大聲嗌去別一邊的同事溝通, 好像在大排檔。2) 在觀塘一 商場
但沒有供給任何服務, 為什麼 要 給加一服務費。
😐 埋單……自己出門口卑錢。
擺明係加價搶錢,我情願去標明價係貴就貴。
😐 點心ok不過不失 可以過得去。
2) 在觀塘一 商場 新批fusion菜…… 入座沒有說明限時間,但多人多嘅時候,就埋嚟同你講話, 剛才唔記得同你講有限定入咗時間,請你現在埋單, 氣死。
冇氣講第三單呀