2019-07-19 341 views
是日同朋友訂左位去靚靚cafe打卡,因為3個人既關係,其實叫tea set就有啲麻煩既,因為一般都係一份tea set每款食物有兩件甘,甘我地點左兩個tea set,職員就幫我地整做3人份,甘就唔怕分唔勻,要讚下店員幾細心安排得唔錯。甘間鋪星期六同日及公眾假期只開下晝一至六點,平日仲開二半至六點,真係只for你食tea🤣甘因為我盪失路,搵左陣先去到,朋友就一早到左,我一去到熱辣辣,望望枱面居然好貼心放左風扇仔,呢個真係好加分。一入到去見到周圍都係歐洲宮廷feel,周圍都鋪滿唔同假花裝飾,好夢幻好華麗,仲有唔少花花打卡位,亦有唔少花環同花束任你揀黎做道具影相。甘配合環境當然叫哂兩款靚到爆既tea set啦,一款係Paris in Love Afternoon Tea 粉紅下的鐵塔下午茶,另一款就係Rosy Lovers Afternoon Tea 戀之花下午茶。甘兩款下午茶食既野一樣既,我係由鹹到甜甘去食。講鹹既先。我一開始先食左沙律杯,沙律都係簡單有啲粟米、青瓜同唔同沙律菜,果sauce 係芝麻醬,所以都好難難食,除非唔食芝麻醬就另計啦~新鮮度ok,整體不過不失,份量岩岩好。鹹點仲有一

講鹹既先。我一開始先食左沙律杯,沙律都係簡單有啲粟米、青瓜同唔同沙律菜,果sauce 係芝麻醬,所以都好難難食,除非唔食芝麻醬就另計啦~新鮮度ok,整體不過不失,份量岩岩好。鹹點仲有一個焗薯蓉,上面有蕃茄仔做裝飾,我覺得果薯蓉味道係ok唔會過鹹過淡,但問題係焗得太乾,一啲都唔creamy,上面果片蕃茄仔都焗到乾哂,所以幾dry下,建議面頭落返啲sauce令佢食落唔甘寡或者果薯蓉整返濕啲。鹹點仲有一個牛角包,甘入邊係夾左蛋沙律做餡,牛角包夠酥化,蛋沙律味道適中,唔會太漏,鹹點入邊我最滿意呢個包。仲有兩個酥皮角都係鹹點,一個上面放Parma ham,呢個真係太鹹,酥皮細細但放左唔算細塊既Parma ham,有食過都知Parma ham幾鹹下,酥皮甘細塊完全中和唔到啲鹹味,另一個酥皮角就放左蟹柳,呢個就好好多,味道適中,兩樣野又夾。另外仲有一個蛋多士,就係多士上面放左兩塊蛋同青瓜,有少少沙律醬甘,其實唔係難食,但係同另外一個牛角包太似,又係蛋同包,而且呢個多士太乾唔夠脆口,所以兩類野太似就有啲厭,其實可以考慮轉蒜蓉包之類,或者放啲芝士火腿,唔應該又係蛋同沙律醬,實在太似太重複食材。鹹點整體不過不失,都係一般tea set既食物,其實食呢啲都係為打卡居多,味道都唔係重點。

甜點方面整體係有驚喜過鹹點既。有一個英式鬆餅,好符合成個cafe風格,鬆餅外脆內軟,有牛油同士多啤梨醬可以點,係唔錯既。另外有果朱古力慕絲,本身我真係好唔中意食甜既朱古力,我好怕甜食,但覺得點都要試下先食到食評,佢呢個慕絲係令我有驚喜,佢果朱古力慕絲分兩層,上層係朱古力醬,下層先係朱古力慕絲,甘果醬係偏甜既,而果慕絲係苦苦地既朱古力整既,所以食落唔會太甜太漏,而且我係中意食苦中帶甘既朱古力,所以呢個完全meet中我口味,只要剔走面頭啲醬,就甘食慕絲真係好正,夠濃味又夠creamy,所有甜品中我最滿意反而係呢個。仲有一個焦糖燉蛋係甜品,甘我覺得果蛋質感係夠creamy 既,但甜左啲,上面焦糖厚左啲,薄返啲會好啲,放左士多啤梨做裝飾酸味中和到滿口既甜味。仲有一個靚靚cupcake係甜品,甘果cupcake 面頭有隻假蝴蝶同用糖花做裝飾,靚得黎繼續配合同符合哂cafe主題,外表滿分,用黎打卡一流,至於味道就當然係好睇唔好食啦…如果整過cupcake 就會知通常上面啲裝飾要成到形同甘靚,一般都係好多糖啦牛油啦同色素啦…所以真係唔會好想食落口既,甘我當然係好果斷剔走左上面啲裝飾花啦,只食左果蛋糕仔,係好普通既牛油蛋糕,質感實左啲,所以都係好睇唔好食。

飲品方面,我同朋友一人叫一種茶,我叫左raspberry tea,係熱既,正常味道。店員仲會定期過黎幫手加水,甚至可以加茶包。

兩個set我都俾4星,完全唔係因為味道,而係俾間餐廳氛圍,首先好用心佈置,齋打卡都值啦!其次店員真係好有禮貌既,服務態度好好,而且食物一上係會主動問洗唔洗幫手影相,好了解啲客既打卡需要。總結黎講,真係一間岩哂打卡既靚靚cafe!
Paris in Love Afternoon Tea

Rosy Lovers Afternoon Tea

2019-07-13
$200 (Tea)
Paris in Love Afternoon Tea
Rosy Lovers Afternoon Tea