2019-09-10 1028 views
之前係日本都有食過熟成牛,同埋有朋友食過hEAT既覺得正,於是趁佢生日就同佢回下帶,我又趁機可以去試下好西!一出電梯就見到個放左熟成牛既雪櫃,但見到大部分既牛上面除左有處理日期之外, 仲有層白色似發毛既感覺,而呢D只係黴菌黎,係有助軟化肉質,一定會係煮之前切走既!因為係日本食個時都有見過!一入到黎既感覺好舒服,半開放式廚房外面係個Bar枱,枱與枱之間好寬鬆唔會比人有壓迫感覺,所以好適宜傾計!我同朋友每人都叫左Set dinner,共有四個main course 同每人一杯mocktails,而飲品係以個人鍾意既味道而調配出黎,所以每杯味道都好特別!先上頭盤芝士黑松露多士同生蠔,多士焗得又香又脆,加上黑松露醬係我至愛,放多塊芝士喺上面口感同味道簡直係Perfect!而生蠔就大大隻好肥美,入口Creamy海水味亦好濃,只係記得其中一隻係美國蠔,另一隻講得太快忘記左再問!之後再黎阿拉斯加蟹腳同季節性大蜆,一上枱就見到蜆肉好肥美,而且分量都有好多,入口鮮甜嫩滑又彈牙,用左忌廉香草汁去整,所以又香又濃!而阿拉斯加蟹腳係用左炭燒方法去處理,加入少少海盬,入口已經好鮮甜爽口!‪今晚最期待既熟成牛 P

‪今晚最期待既熟成牛 Prime CAB Striploin in house Dry Aged 30 days 出場,係擺左30日既肉質,好淋身好多汁同好有牛味,旁邊有D炒雜菜做配菜好Fresh。‬
另外再叫左一個叫左個三文魚扒,煎得魚皮脆卜卜,魚肉亦保持到入口嫩滑。魚底嘅汁係用豌豆打成,好Fresh好適合配三文魚扒一齊食!

最後終於到甜品出場,我地又係叫晒兩個款share,分別有Chocolate Tiramisu同埋White Chocolate Panna Cotta,兩款入口都好香滑,Tiramisu 好有咖啡酒味而White Chocolate Panna Cotta唔太甜我比較鍾意!

$600 (Dinner)