這間馬來西亞餐廳以南洋70年代的裝修風格,推門入去就好似進入咗另一個時空一樣,懷舊南洋風味十足,簡單舒適又整潔🔮怡保芽菜雞黃薑飯特登加$6叫咗雞髀位,雞肉十分嫩滑,連雞皮位也是嫩彈牙的,雞味十足,蘸一下自家製的乾蔥辣豉油,更加提味;米飯以雞湯,黃薑和香茅等來煲煮,色澤均勻,入口甘香🔮椰香咖央多士加半熟蛋這道菜可以話係地道的南洋國民早餐,烘底多士裏面夾住牛油和咖央醬,南洋的獨特食法就是配以一個半生熟蛋來食,將蛋黃打勻,多士食時蘸一下蛋黃,看似簡單的多士,味道和口感很有層次,多士烘到肥卜卜,入口香脆,繼而是軟綿綿的牛油和咖央醬,鹹甜鹹甜的味道互相平衡,仲微微有一種蛋香,超正呀!🔮我知你啦薄餅 (半份)薄餅伴隨的有兩款咖喱汁,一款是蛋黃奶油咖喱,味道偏甜,而另一款的是印度香料咖喱,味道偏辣和惹味,我就比較喜歡後者啦。🔮馬來沙嗲串燒 自家調配的沙嗲醬,味道偏甜,不過辣味是會後來居上的舌頭中滲出來,味道獨特又惹味,而且沙嗲醬有不少的花生粒,增加口感。我哋揀咗牛豬雞各一串:牛肉質地有點兒Overcooked,不過牛味依然十足;以雞腿肉做烤串,肉質嫩滑Juicy,而且醃味十足,其實唔蘸醬都已經好夠味

🔮怡保芽菜雞黃薑飯

🔮椰香咖央多士加半熟蛋

🔮我知你啦薄餅 (半份)

🔮馬來沙嗲串燒
我哋揀咗牛豬雞各一串:牛肉質地有點兒Overcooked,不過牛味依然十足;以雞腿肉做烤串,肉質嫩滑Juicy,而且醃味十足,其實唔蘸醬都已經好夠味道;豬肉串食落有驚喜,燒烤的火候剛剛好,入口肉質軟腍,有肉汁得來又惹味👍

🔮娘惹喇沙滲滲麵
食馬來西亞嘢又點可以唔叫喇沙呢. 整碗分量十足,配料亦相當豐富, 有蝦,蜆,豆卜,魚片,和大量青菜,整碗喇沙的確視覺上色彩繽紛,頓時食慾增加,先來一啖湯,濃香的椰奶味,先甜後微辣,又有蝦鮮味,確實不錯呢!

🔮峇拉煎雞配三巴椰漿飯
我對於馬來西亞嘅椰漿飯,確實情有獨鍾,見到青BB嘅椰漿飯就會好開心😀 入口有微微的夜香味不至於很濃郁,不過這樣配上香辣的叁巴醬甜甜辣辣,更香口;雞件外皮煎炸得十分酥脆,肉質軟軟又有肉汁,旁邊還有烚蛋,花生,魚乾仔作配料,這份Nasi Lemak的份量真的不少啊

🔮冬瓜龍眼茶
食完咁多香口嘢,當然要來個冬瓜龍眼茶清清甜甜,下下火啦!

🔮馬來西亞拉茶
偏甜了點,不過茶味濃郁入口十分順滑

餐廳的下午茶餐確實真的很實惠,份量十足之餘,套餐連飲品都係幾十蚊,就可以食到一些地球的馬來西亞風味,都說大角咀成日都臥虎藏龍㗎啦
我知你啦薄餅
椰香咖央多士加半熟蛋