2018-11-25
前一陣子在街上碰上姑姊,因太耐冇見,差點兒認不了,因近來工作不是太忙碌,就打電話約佢食飯同埋攞啲手信俾佢,就係佢屋企附近嘅中國染廠大厦地下嘅Backyard餐廳見面,去到嘅時候,姑姊已經等緊我,座底之後,問嗰侍應攞咗餐牌俾我地,睇過後,姑姊要咗一個鮮海蝦 香辣扁意大利粉,而我要咗個烤美國頂級安格斯牛肉眼扒配呢個迷迭香汁 ,跟住俾咗嗰啲越南手信佢,因早排同啲朋友去咗越南行咗一轉,散吓心,過到去嘅時候感覺回到七十年代嘅中國,傾咗一陣侍應攞咗啲麵包放係枱面,我随手攞咗一舊食,麵包都好 柔軟一啲都唔硬,跟住 鮮海蝦香辣扁意大利粉先到,我同姑姊一同分享咗少少,蝦都好大隻,意粉軟硬適中,辣味中等,配搭得唔錯,有越食越想食嘅感覺,我嘅 頂級安格斯牛肉眼扒都來,因為我要咗五成熟,切開入面有少少生,啱晒我,配埋呢個迷迭香汁簡直無得頂,唔經唔覺都座咗成個鐘,姑姊 都有啲攰係時候埋單,咁耐冇見梗係我俾啦,下次再傾。
,去到嘅時候,姑姊已經等緊我,座底之後,
問嗰侍應攞咗餐牌俾我地,
我随手攞咗一舊食,麵包都好 柔軟一啲都唔硬,
跟住 鮮海蝦香辣扁意大利粉先到
,我同姑姊一同分享咗少少
,蝦都好大隻,
因為我要咗五成熟,切開入面有少少生,
咁耐冇見梗係我俾啦,下次再傾。