2023-06-24
觀塘收工太肚餓約了同事食埋晚餐先返屋企,想坐得舒服,今次試吓公司斜對面地下有間新開的居酒屋,平時中午見到都幾多人食明太子芝士玉子燒$68玉子燒我最怕太甜,呢個味道剛剛好,玉子唔會煮到鞋口,配上木魚絲同明太子醬,味道加分炸芝士年糕$38芝士年糕幫我剪開一半,一份一啖剛剛好,幾體貼燒鯖魚$58鯖魚有好香濃的魚味,魚皮燒到少少焦燶,入面的魚肉依然有肉汁蕃茄牛肉烏冬$66蕃茄烏冬真心推薦,蕃茄湯底足料,好多蕃茄碎,香濃蕃茄味又唔會太酸,份量十足,感覺有平時烏冬的1.5倍,烏冬有口感唔會浸到淋晒,肥牛質素都ok,唔會太肥或太靭,整體性價比高,下次可以中午去食lunch set鹽燒雞翼串$38雞翼燒到好香脆,雞皮係靈魂,油脂燒完已經少了大半,雞皮連嫩肉食,有雞油香但不肥膩,正!鹽燒牛舌$48食燒物又點可以唔叫牛舌呀, 我最喜歡食牛舌有口感 ~時令生蠔6隻$198一共有三款蠔,分別是太平洋、法國及澳洲的蠔,職員仲介紹埋食蠔要由淡到濃咁食,生蠔完成唔腥,食蠔又點可以無酒,見到餐廳裝飾咁多酒樽,就知佢哋識飲,所以搵餐廳推介一枝容易入口的清酒,酒樽都咁啱晒打卡燒菠蘿$38我最怕菠蘿酸,燒完的菠蘿好甜,唔係
芝士年糕幫我剪開一半,一份一啖剛剛好,幾體貼
鯖魚有好香濃的魚味,魚皮燒到少少焦燶,入面的魚肉依然有肉汁
鹽燒牛舌$48
食燒物又點可以唔叫牛舌呀, 我最喜歡食牛舌有口感 ~
我最怕菠蘿酸,燒完的菠蘿好甜,唔係浸糖水的假味