2018-12-14 196 views
天氣一凍第一時間就諗起打邊爐,可以暖泣泣,三五朋友一齊十下十下,但呢個時候食打邊爐,一定book台,如果唔系食飯時間有排等,今日平日我地book 左7:30pm,來到不算多人,但一坐底一陣場就爆滿了,好彩我地有預先準備,提前book左台,如果唔系都唔知要等到幾時。生蠔,侍應話而家生蠔系黎自本地蠔,雖然望上去不算好大隻,但每一隻也算肥美,咬落口卜一下,內裡的蠔汁爆晒出黎,鮮甜可口,一點也沒有腥味。桂花蚌,上台望落去好有色澤,一看就知是新鮮沒雪到變色,滾熟左食落爽脆,鮮甜。炸香芋片,可以當小食食用,因為一上台是剛炸好的,所以即食用是十分香口,食落芋頭夠晒粉,所以好香芋頭味,炸得夠乾身,但沒炸到過晒火,如果凍左仲可以放返落火鍋裡面,煮返熱黎食,兩種食法,一樣甘好味。