2016-10-08
我諗而家有好多人都幾鍾意食烤魚呢樣嘢,諗翻起我第一次接觸烤魚嘅時候係喺大陸嗰陣時,諗返起原來已經係講緊三四年前。係呢三四年嘅期間,烤魚慢慢咁樣喺香港嗰度做起咗,由一啲茶餐廳發展到而家嘅專門店認真唔容易。通常返大陸食烤魚嘅時候,最常見到嘅味道會係酸菜味,麻辣味,香辣味,早知全部都係辣!辣!辣!唔辣唔開心甘。咁講真食麻辣或者香辣食到個人㷫烚烚咁樣又真係幾過癮嘅,咁但係成日食辣又未必係一樣好事,好似我今日忽然間就想試吓啲清清地嘅味道,就揀咗個唔辣嘅烤魚,估唔到個感覺又幾好喎。我揀咗呢一個就係雜菌味嘅烤魚,今次呢個烤魚就係用咗鯰魚,據稱呢種魚就係比較多肉小骨,所以會比較容易食。烤魚攞出嚟嘅時候雜菌已經放咗喺烤魚嘅上面,條魚都已經一早經過處理,應該就係已經煎香左,所以條魚一上枱其實已經可以食得,但係如果想更加入味呢,就要等一陣,要煮下先。雜菌有好多款,有雞髀菇,秀珍菇,冬菇亦都由金菇,至於個湯嘅味道呢就有菌嘅鮮味,又唔會太油膩。再加埋條魚一路煲出嚟嘅湯,越煮越鮮甜。配菜我就揀咗個時蔬同埋個豆皮,個豆皮食落去嗰種感覺有少少似涼皮嘅感覺,我就建議大家將個豆皮煮耐小小,等佢吸收左個湯嘅精華再食都未遲!
除咗烤魚之外,我都叫咗個涼菜。去到食四川風味嘅鋪頭,涼菜係我必食嘅嘢,因為食飯之前先食少少會刺激下自己嘅味覺,到時食主菜嗰陣時候食嘢都食得多啲啦!
呢個涼拌豬耳,將啲豬耳切到好薄,跟住撈埋啲麻辣嘅醬汁食落去會好入味,呢個辣係屬於中辣,中意食辣嘅人先至好叫,如果食唔到就要同店員講一講聲要過小辣。