2023-04-25
《川莊 - 旺角》記得以前喺朗豪坊番工果陣,lunch time成日都會想食呢間川菜既水煮魚或煮烤魚,但耐何得自己一個人食唔到咁多野,而且計落都無咁多時間慢慢食烤魚😂所以次次都只係得個望,今次又黎番朗豪坊呢邊行街,順便捉埋我朋友陪我去食川菜😋兩個人就可以share多啲野食啦💁🏻♀️香辣金蒜烤魚(小辣小麻) 另加土豆片/寛粉/豆皮烤魚即叫即整,但都好快就上菜,我都傾下計飲下茶應該等左十分鐘左右就有得食啦,一條魚既份量其實都幾多,今次我地揀左相對無咁多骨既江團魚,食落都幾嫩滑,經過烤煮後條魚會越煮越入味,識食既一定要食佢近魚鰭果個位置,咬落脆脆的好香口,而且相對多膠原👍🏻我地另外仲叫多左三個配菜,土豆片我個人喜歡食爽脆既質感,煮5-7分鐘左右就差不多,而寛粉我個人覺得都係必點既item😋煙煙韌韌既質感又嗦左辣湯,食落好滋味🥰💁🏻♀️甜奶迷你小饅頭除左烤魚,我地仲點左個甜食作總結,平時出面多數都係大大件既炸饅頭,小饅頭真係比較少見到,一啖一粒都幾方便架,我地兩個喪點佢個煉奶,點到最後都仲有淨,呢點抵讚呀👍🏻個人覺得食炸饅頭一定要落重煉奶的食到最後我哋其實都係食唔晒條魚同啲配菜,其實個人覺得要
💁🏻♀️香辣金蒜烤魚(小辣小麻)
另加土豆片/寛粉/豆皮
💁🏻♀️甜奶迷你小饅頭
食到最後我哋其實都係食唔晒條魚同啲配菜,其實個人覺得要三個人share先可以叫多啲其他嘢食,而家我哋只係點咗兩樣嘢就已經好飽啦,另外想提一提餐廳提供嘅八寶茶好正好解辣,雖然佢係熱泡茶,但係食完辣嘢之後飲佢的確係有啲舒緩嘅作用,好想知佢個八寶茶有冇得買啦😂整體嚟講成餐飯都食得幾滿足😉