2019-07-02
最近好興返大陸食烤魚,見屋企附近新開張,就約埋朋友試試啦,如果高質就唔返大陸食咁遠啦,誰知一肚火離場!我地8:00左右坐底,極速點菜後等食,我地叫左前菜皮蛋,主菜酸菜烤盧魚,同健康檸茶。皮蛋沒有很特別,鄰店連鎖式米線店好味得多;健康檸茶,茶味過濃有苦澀味。唔緊要,我黎主要目的係食烤魚。大約等左15分鐘,侍應話冇盧魚要我地轉鯇魚,唔緊要由佢轉,30分鐘之後我地追問要等幾耐,侍應一直同我地話「跟緊喇,好快有」。直到我地見到隔離幾台客遲過我地落單都有得食喇,我地再追問侍應,佢答我地3分鐘有。結果,3分鐘後侍應同我地講冇魚,我地足足等左一個鐘有多,依家先黎話冇?我:你唔早講冇?侍應:條魚俾左另一台客所以冇左我:咁姐係點呀?侍應:頭先叫你地轉鯇魚又唔轉(態度極差)我:我地一開始咪轉左囉侍應:咁依家冇晒唔通我依家出去買俾你呀?(態度更差)我:你打開門做生意,自己唔備貨關我咩事?你俾錯另一台客仲鬧我地?侍應:入面仲有2條鯇魚依家整俾你3分鐘有得食(發悔氣)我:仲等?你一時話有一時話冇,我等左成個鐘喇,你依家又同我講3分鐘,你知唔知自己講緊咩?然後我地起身走。期間亦有另一台客都因為等太耐同埋冇魚而
我:你唔早講冇?
侍應:條魚俾左另一台客所以冇左
我:咁姐係點呀?
侍應:頭先叫你地轉鯇魚又唔轉(態度極差)
我:我地一開始咪轉左囉
侍應:咁依家冇晒唔通我依家出去買俾你呀?(態度更差)
侍應:入面仲有2條鯇魚依家整俾你3分鐘有得食(發悔氣)
然後我地起身走。
期間亦有另一台客都因為等太耐同埋冇魚而走左。
我明白新開張操作難免會混亂,但服務態度好重要,餐廳令客人等左成個鐘都冇得食,唔好意思都冇句,仲要聲大大鬧個客唔配合佢地,完全唔怕得失客人。如果客人都沒有被重視的話,食物質素好極有限。自問一直好聲好氣,加上本人亦唔係走西客路線,做人本來就應該要互相尊重。但我咁大個人,第一次俾侍應無故鬧到餓住個肚咁走,實在令人難忘。
此餐廳,我終生不會再去。