2024-07-02
先介紹眼前呢杯,叫Dirty泰式奶茶。今晚去咗牛頭角,喺地鐵站附近嘅”Foodhall by Moon Thai”。一打開Menu就知要叫呢杯嘢飲。飲開咖啡都知,飲Dirty嘅原理係一啖飲晒兩層嘅結構,所以唔應該撈咗先飲。呢杯泰式奶茶沖嘅Dirty,分層效果做得好好,飲到底都仲可以見到兩層,而兩層味道嘅分別都好明顯,甚至有”甜-淡-甜”嘅效果,味道相當唔錯。跟住講返嘢食。呢度嘅燒烤出品相當唔錯,烤香茅豬頸肉,外脆內軟有炭香味。燒羊肉串,好特別,唔會羶,不過羊味爭少少。跟住我哋叫咗”瑪莎曼咖喱牛肉”,其實就係黃咖喱。一啲都唔辣,點酥餅食好舒服,咖喱味好香,果然係咖喱之王!最後叫咗芒果糯米飯,食落味道豐富。又凍又甜嘅芒果,同熱嘅糯米飯一齊擺入口,感覺好似返咗泰國咁!最後要講講環境,呢度有落地玻璃,空間感非常充足,一路食一路聽到廚房嘅炒鑊氣聲,幾好feel。