2021-03-09
銅鑼灣美食相當多,B仔去搵食,當然要試特別野啦😎 今次我就選擇咗串燒系列呢間Mokumoku Yakiton地理位置非常易搵,坐落喺SOGO同一條街,交通方便上到去就見到居酒屋門面,一入去,就見到一班廚師好努力為每位食客精心炮製美食。陣陣嘅串燒味撲鼻而至,垂涎欲滴🤤頭盤先黎一個蒜子番茄沙律,鮮紅色嘅蕃茄配上綠油油嘅蔥花,令到食起上嚟都感覺到健康,啱晒on diet既人享用👏🏼👏🏼 其實之前我冇諗過蕃茄同蒜子嘅味道可以咁夾,比較少直接配搭😮 唯一我覺得美中不足係,蒜子既味道略為濃厚,未必適合每個人嘅口味🙈跟住我要左一份刺身盛合五款,入面包括海膽,三文魚,帆立貝,油甘魚,赤蝦 除咗鮮味十足之外,魚塊份量十足之後正式開始串燒系列第一話,燒雞翼份量有兩串,每一串有兩隻。而且每一隻都燒得啱啱好,金黃色澤,唔會太燶。證明廚師對火候嘅控制相當有功夫 咬開雞肉,淡淡泛紅,生熟程度啱啱好,肉質鬆軟,仲要熱辣辣添!😍😍跟住就係豚肉紫蘇卷,本身呢間餐廳出名食豚肉,呢道菜自然有水準啦👏🏼 但係當紫蘇葉吸收左肉汁之後,香濃嘅紫蘇味加上豚肉油份,入口感覺清新最後再嚟一客芝士年糕,廚師將表面烤至鬆脆,咬一口
蒜子番茄沙律
刺身盛合五款
人気燒物- 雞翼
豚肉紫蘇卷
最後再嚟一客芝士年糕,廚師將表面烤至鬆脆,咬一口,感受到流心芝士湧出,絕對稱得上係外脆內軟🤤🤤
人気燒物- 芝士年糕
人気燒物- 芝士年糕
最後同侍應傾吓計,佢哋誠心推介每一日都有特色魚類比客人選擇,就好似今日有條倉魚咁。
佢哋仲有好多得意嘅豬仔公仔添!🤣🤣
總括而言,如果你想試吓串燒,尤其係食豚肉嘅餐廳,你絕對唔可以放過呢一間!