2024-12-05 86 views
Lunchtime行過呢間生煎包店,見入面坐滿人,預計有返咁上下料到就試試佢1. 皇牌套餐S1 招牌上海排骨菜飯+生煎包一隻 $54套餐包咗排骨菜飯、一隻生煎包、同埋一杯豆漿,價錢其實係同上環食粉麵差唔多。一上菜明顯感覺到個上海排骨係炸到熱辣辣、好酥脆,肉質鬆軟。菜飯粒粒分明,比較乾身,唔會好多油。最值得一提嘅真係佢個生煎包!雖然周圍都有標語寫住話佢會噴汁要小心啲,但係咬落去嗰陣係真係冇expect到會咁多汁,我咬開咗個皮將啲肉汁倒出嚟係有一湯匙!成個包好有層次,煎得脆口,但唔會硬!咬落去熱辣辣爆汁2. 皇牌套餐S3 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包一隻 $54本身以為呢一個手撕雞絲粉皮係side dish咁樣嘅size,冇諗到個份量真係一個正餐。雞絲撕到筷子咁粗,夠攝牙罅,有口感,肉質嫩滑。使用嘅麻醬係比較稀,夾埋青瓜絲一齊食幾清爽。-3. 上海小籠包四隻 $40生煎包都可以爆汁爆到咁,所以對個小籠包好有期望!佢呢個係即蒸,攞筷子一夾就見到個皮好有韌性,好似個充滿水嘅氣球一樣。咬落去同樣好多汁,而呢一個肉汁同生煎包嘅係有啲唔一樣,小籠包嘅肉汁會帶少少胡椒味。一句形容嘅話就係皮薄餡靚多汁

1. 皇牌套餐S1 招牌上海排骨菜飯+生煎包一隻 $54

2. 皇牌套餐S3 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包一隻 $54