2024-07-21
同老公經過寶石餐廳,俾佢個新裝修所吸引咗⋯餐廳前身係寶石餐廳,係一間港式懷舊扒房,主打鐵板餐;而家餐廳改名為The Diamond,經過全面裝修,由懷舊脫變成時尚優雅嘅西餐廳⋯我哋今日揀咗個2人set dinner,包括:-餐包麵包質地既鬆軟又有彈性,食落有啲甘甜味同麥香,感覺唔錯。餐湯羅宋湯非常足料,酸甜濃郁,令人食慾大開!前菜胡麻核桃煙肉羅馬生菜沙律,沙律菜新鮮,爽脆清甜,配上沙律醬、核桃同煙肉,口感層次豐富。自家醃製刁草挪威三文魚,三文魚質感同煙三文魚類似,比煙三文魚少咗個煙熏味同埋冇咁鹹,但味道卻比煙三文魚更有層次⋯主菜炭燒西冷PS頂級牛肉眼扒肉眼扒烤至五成熟,油脂香氣四溢,仲有陣陣炭燒味添!牛肉肉質鮮嫩,咬落牛味香濃,非常juicy!牛肝菌松露醬芝士意大利飯其中一款招牌菜,牛肝菌同黑松露味道完全融入,非常濃郁!意大利飯粒粒分明,軟硬適中,連埋芝士碎一齊食,好食到不得了⋯甜品意大利奶凍,帶有濃郁雲呢拿奶香,絲滑嘅質感,配上酸味味嘅紅桑子醬,配搭得恰到好處,一啲都唔甜膩⋯令我哋嘅晚餐畫上一個完美嘅句號!總括而言,食物質素以呢個價錢嚟講都唔貴,性價比高,值得一試!
我哋今日揀咗個2人set dinner,包括:-
餐包
麵包質地既鬆軟又有彈性,食落有啲甘甜味同麥香,感覺唔錯。
餐湯
羅宋湯非常足料,酸甜濃郁,令人食慾大開!
前菜
主菜