2015-04-16 389 views
成日經過見到海報自家製鮮茄焗豬扒飯,張相影同靚想黎試好耐架喇!無耐冰室只開半日唔做晚市,放工返到上水都已經收皮,要放假先黎到囉。首次幫襯,居然連茶餐廳都要攞號碼飛等位囉,呆企門口討厭。原本有張兩日枱門口位,想熱死我咩,又人來人往,No 喇!等多 10 分鐘終於有裡面位,但非常迫夾,方枱只一個身位,大隻啲都同隔離膊貼膊,莫講條路仔。厚奶油包又唔錯喎,好軟墊!奶油又夠多好香口,無搵笨!連我平時走包唔食既都全部食晒。炒鮮奶滑蛋,真係有加鮮奶的嗎?但食唔出。標明新鮮本地農場雞蛋,蛋味特濃,味道真係有啲唔同,好味喎!有蛋汁都幾滑,可以再炒得嫩口啲,加分。火腿如果可以燙一燙就更好啦,會更香口。鮮牛出前一丁,menu 寫住早餐十一點前,點知阿姐話依家兩點半都有得食,平幾蚊囉,多謝晒。砌得好靚,賣相一流,值得讚吓!溫度只屬暖溫,並不是熱騰騰出晒煙上枱,再試啖先,好明顯係一早煮好個麵底,有 order 就加湯出貨,同即叫即煮既味道同口感差得遠啦,食落麵質嚥嚥韌韌都唔算太腍,而鮮牛幾好,味清香有咬口,無乸得過份,合格。試埋您個辣椒油,麻麻地,算啦。鮮茄焗豬扒飯,招牌野喎!終於試到焗豬扒飯,但非常平凡普通加

鮮茄焗豬扒飯,招牌野喎!終於試到焗豬扒飯,但非常平凡普通加失望,大快活仲好味百倍,連駿明苑都比唔上。賣相一流,真係好靚。完全被芝士覆蓋,奇怪地香味欠奉,冷氣太大所以聞唔到?主角焗豬扒,乸過既豬扒無好感,口感鬆軟腍劈劈而味道一般,醃得清淡無咩味道。

Hea 炒飯,無色又無蛋香,蛋碎都幾乎搵唔到。鮮茄係新鮮好味既,但個鮮茄汁完全唔掂,味道淡而單調,洋蔥味較嗆,炒飯豬扒茄汁芝士都太淡口,同醫院 canteen 不相伯仲,隔離枱位四眼 uncle 直頭要求比豉油佢添!食焗豬扒飯要撈豉油真陰功!不過吹咩,我日日都爆場排長龍,您話知我啦!

鮮奶炒蛋火腿厚奶油包
鮮牛出前一丁
鮮茄焗豬扒飯
鮮茄焗豬扒飯
2014-08-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
鮮奶炒蛋火腿厚奶油包