下午茶時間好想食西多士同埋脆豬😆住附近嘅朋友介紹我試吓呢間樂樂冰室🌟開業多年,食物品質穩定,老闆仲好有人情味,店員招呼熱情又有禮❤️🔹鮮牛肉米粉炒鮮奶滑蛋配煎餐肉,牛油厚多士鮮牛肉嫩滑,醃得入味;米粉爽滑又彈牙~炒鮮奶滑蛋蛋香濃郁,入口細滑;煎餐肉鹹香味十足;搭配烘得香口嘅牛油厚多士,超滿足!🔹自家製鮮茄醬焗豬扒飯鮮茄焗豬扒飯即叫即製,上層嘅蕃茄醬汁由自家調製,味道香濃帶點微微酸,再搭配厚切大大件嘅豬扒及蛋炒飯,食落夠晒滿足!🔹脆脆豬仔包多款口味任揀,我哋試咗奶醬,花生醬味香濃,配搭香甜煉奶,啖啖滋味!🔹煎西多士餐廳主打菜式之一,西多士中間加入香滑花生醬,有別於坊間用油炸,餐廳以慢火煎香,兩邊煎至金黃色,香脆而不油膩,再加上牛油及蜜糖,層次感豐富,大滿足~🔹奶茶紅豆冰奶茶紅豆冰亦係餐廳得意之作!紅豆餡料自家製,入口香甜,口感夠晒綿密,奶茶茶底由多款茶葉調製,茶味香濃搭配微微香甜嘅紅豆,香甜而不膩!#美食 #港式茶餐廳樂樂冰室✨📍上水新祥街23號地舖

🔹鮮牛肉米粉
炒鮮奶滑蛋配煎餐肉,牛油厚多士

🔹自家製鮮茄醬焗豬扒飯

樂樂冰室✨
📍上水新祥街23號地舖
2024-06-14
2024-06-12 158 views
位於上水新祥街23號地舖的樂樂冰室,是一間採用本地蛋的港式冰室。裝潢為典型的冰室格局,光猛而整潔。牆上也掛滿了餐牌,食客只要抬頭便可。冰室採用本地農地鮮雞蛋,能感受到頗為濃厚的蛋味。而且,更有少量鮮雞蛋供應,供食客買回家烹煮。約十分鐘後,食物便陸續上桌了。📌沙爹汁鮮牛配出前一丁 - $48配兩隻煎本地農場鮮蛋、牛角包飲品:凍奶茶少甜 (凍飲+ $2)冰室的「沙嗲牛麵」採用鮮牛肉製作,肉質更為嫩滑。只需要將沙嗲汁和鮮牛肉輕輕攪拌,便可愉快地開動了。沙嗲汁味道鹹香,花生的味道頗為濃厚。而且沙嗲醬放在面頭,味道濃淡可以自由調配,豐儉由人。。煎本地農場鮮蛋的味道也頗不錯,流心蛋黃味道濃厚。📌叉燒意粉 - $46配炒鮮奶滑蛋、火腿、烘多士飲品:凍華田 (凍飲+ $2)朋友則點了一客叉燒意粉,叉燒大塊而厚身,而且不會太過肥膩。意粉湯由雞腳、雞骨、蔬菜等熬煮而成,用餐過後不會覺得口渴。。輕輕吃一口炒滑蛋,雞蛋和牛奶的味道出眾而平衡。兩杯凍飲份量十足,可以大口大口地喝,滿足又豪爽。📌懷舊慢煎西多士 - $38送咖啡或茶 奶茶紅豆冰 (轉特飲 + $10)西多士採用慢煎的方法,比起一般油炸西多士更為健

約十分鐘後,食物便陸續上桌了。

📌沙爹汁鮮牛配出前一丁 - $48
配兩隻煎本地農場鮮蛋、牛角包
飲品:凍奶茶少甜 (凍飲+ $2)

煎本地農場鮮蛋的味道也頗不錯,流心蛋黃味道濃厚。

📌叉燒意粉 - $46
配炒鮮奶滑蛋、火腿、烘多士
飲品:凍華田 (凍飲+ $2)

輕輕吃一口炒滑蛋,雞蛋和牛奶的味道出眾而平衡。

兩杯凍飲份量十足,可以大口大口地喝,滿足又豪爽。

📌懷舊慢煎西多士 - $38
送咖啡或茶
奶茶紅豆冰 (轉特飲 + $10)

西多士採用慢煎的方法,比起一般油炸西多士更為健康。西多士表面煎得微脆,牛油、煉奶、西多士三者配合得天衣無縫。

📌自家製鮮茄醬焗豬扒飯 - $69
送咖啡或茶

另一位朋友在十一時半左右到達,所以點了一客焗豬扒飯。 蕃茄的味道天然而濃郁,感覺就如在蕃茄農場內漫步,蕃茄醬份量充足,就算吃到中後段,也不會太乾太單調。焗飯份量不會太細,男士也夠吃。

面頭還有幼滑、拉絲的水牛芝士。飯底採用雞蛋拌飯,比其他餐廳的炒飯底更為清新健康。豬扒熟度剛剛好,肉質嫩滑,不會過熟而變得嚡口。

2024-06-06
$60 (Breakfast)
  • 西多士
今早到上水工作,到OpenRice看看有什麼好吃的茶餐廳,又上水火車站一直行,大約7分鐘,終於看到這間餐廳。叫了一個沙嗲牛肉麵加煎蛋,一杯熱奶茶,沙嗲牛肉是用新鮮牛肉做的,煎蛋有實在是真蛋,很有蛋味值得推薦!另外奶茶散發着濃濃的香味,現在很難找到這一種用心又能夠保持高水準的茶餐廳,不過對我來說,都是有點遠,但是因為食物實在太好味,希望有機會可以再去。他們的服務員都十分有禮貌,但真奇怪,這樣有水準的茶餐廳,為什麼好像客人那麼少,反而一些有名無實的茶餐廳卻排着隊,但進去吃的時候都是踩累,真是替他們不平!不過只要用心做,很堅持,相信一定會成功!祝你們生意興隆!

2024-07-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2024-07-08 114 views
14年話長唔長 話短唔短門口見到14載 餐牌下面湯底自家熬製無味精 健康營養新主意我諗短短十幾隻字就交代咗呢間餐廳嘅主要特色裏面沒有太多花巧 清淡 健康 簡單食材也可以煮出好味道營養早餐煎本港農場鮮蛋 厚多士沙嗲鮮牛肉通粉 配一杯奶茶紅豆冰堅持唔用沙嗲醬料包 自己 調製沙嗲汁 味道冇咁鹹,花生味重啲西多士我諗本港餐廳冇幾多間肯慢慢用新油同你煎西多士普遍都係放入油爐炸出嚟 所以係非常之唔健康,而且好油膩我第一個感覺就係 點解呢塊西多士比較淺色 而且咬落去一啲都唔油店員告知 係煎 所以呈現淺金黃色再加一塊靚牛油 簡單 但嚮往
14年話長唔長 話短唔短

煎本港農場鮮蛋 厚多士
沙嗲鮮牛肉通粉 配一杯奶茶紅豆冰

西多士
我諗本港餐廳冇幾多間肯慢慢用新油同你煎西多士
普遍都係放入油爐炸出嚟 所以係非常之唔健康,而且好油膩
店員告知 係煎 所以呈現淺金黃色
再加一塊靚牛油 簡單 但嚮往

有follow開我既人都知道我最鍾意就係去發掘香港各地既茶餐廳🍴特別係早餐時段既茶餐廳真係好吸引🍳今日朝早做完占,就緊係要食番個營養滿滿既早餐啦平時揾食都係去啲集團式嘅快餐店,但其實香港既橫街小巷入面都有唔少寶藏餐廳🥰而今日既呢間樂樂冰室原來已經係上水開左14年🍞經濟完疫情都依然站得住腳👍🏼因為佢地有一份堅持,無論係用既食材方面定係烹調方法上都十分講究,就好似早餐粉面個湯底都係自己熬製,怪唔之得清得黎但都好夠味另一樣野一食就食得出用心既一定唔少得佢地既雞蛋🥚因為係香港本土農場一早就係流浮山農場運過嚟,所以新鮮既雞蛋蛋黃都特別濃郁😍真係第一次食原來新鮮既蛋係咁有味道👅另外老闆同share我知佢地既牛油原來全部都係一磚磚外國來貨牛油🧈並唔係一般茶餐廳既個種一罐罐既牛油,所以呢啲細心位原來就係佢地留得住一班食客既原因🤓除左早餐之外,佢地既焗餐都一樣吸引🤩因為佢地既茄汁係用新鮮蕃茄打成🥫而且係自己調味,配埋意大利水牛芝士🧀🇮🇹下次真係要再去至得啦。🐒營養早餐💰$46👉🏻叉燒或雪菜肉絲通粉👉🏻炒鮮奶滑蛋或煎本港農場鮮蛋👉🏻餐肉或火腿👉🏻牛油厚多士👉🏻熱咖啡

另一樣野一食就食得出用心既一定唔少得佢地既雞蛋🥚

🐒營養早餐💰$46
👉🏻叉燒或雪菜肉絲通粉
👉🏻炒鮮奶滑蛋或煎本港農場鮮蛋
👉🏻餐肉或火腿
👉🏻牛油厚多士
👉🏻熱咖啡
樂樂冰室選用來自本地農場鮮每日新鮮送到雞蛋🥚.牛肉通粉及叉燒通粉首先個湯底完全對比出邊嘅味精湯底好唔同!原來湯底係前一日已經熬定,鮮味濃郁!老闆再推介自家製沙嗲醬可以自行調校合適濃度,加入湯底特別嘢惹味!.另外,我哋仲叫咗懷舊慢煎西多士賣相金黃色,一上台已經聞到陣陣香味!用新鮮製牛油製作唔會有油益味再加上用本地農場蛋,確保雞蛋保持到新鮮度!蛋味特別濃郁!.值得一題 呢度老闆好好人,非常之有善 又健談佢會每一款介紹 服務態度超好傾談當中知道樂樂冰室已經喺上水屹立不倒14年了重點係餐廳用心製作值得推介!

樂樂冰室選用來自本地農場鮮每日新鮮送到雞蛋🥚
牛肉通粉及叉燒通粉
另外,我哋仲叫咗懷舊慢煎西多士
值得一題 呢度老闆好好人,非常之有善 又健談
佢會每一款介紹 服務態度超好
傾談當中知道樂樂冰室已經喺上水屹立不倒14年了
重點係餐廳用心製作值得推介!
2024-06-05 63 views
上水探親友,順道去食嘢歇腳,去咗有14年歷史嘅樂樂冰室,食物水準一流,餐廳職員服務友善,令我感受到濃厚嘅人情味。🍞慢煎西多士喺我嘅推介,製作西多士用本地農場雞蛋,雞蛋每日新鮮直運,麵包兩面吸滿蛋液,上枱時聞到香濃嘅雞蛋香氣,用慢煎嘅方法製作而成,相比炸出嚟嘅西多士更鬆軟🍞。另一款美食都喺我嘅誠意推介就喺鮮牛肉通粉配牛角包🥐同農場炒蛋🍳,用了豬骨、雞腳、茜芹及洋蔥等做好湯底,食材同配料都咁新鮮,食落唔覺膩。🍝水牛芝士焗肉醬意粉,肉醬意粉舖上金黃嘅水牛芝士🧀,而且份量十足,意粉掛滿有拉絲嘅芝士,真喺芝味無窮。食材喺經過嚴選,朋友點了熱鮮奶,喺選用康寧牛奶,牛奶味道好濃郁。在樂樂冰室品嘗美食,真喺大滿足!樂樂冰室📍上水新祥街23號地鋪

另一款美食都喺我嘅誠意推介就喺鮮牛肉通粉配牛角包🥐

樂樂冰室
📍上水新祥街23號地鋪
  • 水牛芝士焗肉醬意粉
  • 鮮牛肉通粉
  • 西多士
樂樂冰室用既材料係靚料,真係食得出有分別👍首先係佢哋嘅牛角包炒滑蛋配火腿,佢哋會用靚啲既牛油🧈,食落除咗牛油味更加香之外,而且亦都比較健康。而且雞蛋都係用返本地農場嘅雞蛋,新鮮送到。沙嗲醬有特別調制過,加入去湯入面特別惹味。至於佢嗰個焗肉醬意粉,係用純正嘅英國水牛芝士,芝士拉絲好長,同埋食落有一浸淡奶嘅香味,都幾明顯食得出同其他既焗肉醬意粉唔同,用水牛芝士係正啲。西多士好好食,佢哋係用新鮮嘅油去煎,咁樣會更加容易黏上蛋汁,而且顏色好靚,食落都健康啲。加上老闆選用香港農場嘅新鮮雞蛋,蛋味更加香。然後就去奶茶紅豆冰,佢呢度嘅奶茶係冇落糖,取而代之係用紅豆,飲落佢嘅味道好濃,比起其他普通嘅奶茶,我會覺得佢呢個更加好飲,仲可以食埋啲紅豆,好甜。最後嗰杯係叫做「唂咕」,開頭我都唔知係咩嚟,但係老闆同我哋講原來呢一個係懷舊特色飲品,佢嘅味道類似係熱朱古力,但係會有少少嘅苦澀,主要嘅材料應該係可可粉。呢度嘅老闆好好人,佢會上一款食物都會同我哋介紹佢哋嘅用料,都係一啲本地懷舊品牌,而且無論係牛油定係雞蛋都真係好有心機去揀,而且我都真係食得出係有唔同,整個用餐嘅體驗都覺得好好。
樂樂冰室用既材料係靚料,真係食得出有分別👍

沙嗲醬有特別調制過,加入去湯入面特別惹味。

尼到上水一定要到新祥街嘅《樂樂冰室》!唔講唔知道,《樂樂冰室》已經有14年歷史㗎喇!但老闆好有堅持,除咗食物有質素之外,店舖仲係好乾淨!今日我就係你特登食好出名嘅《懷舊慢煎西多士》!一食落去就知道同出面嘅完全唔一樣!原來老闆堅持每次都係用新油,所以完全唔會有油益味,亦都唔會啡啡黑黑咁!食落香甜好好味,外脆內軟!係我食過最好食嘅西多士!所以我俾佢嘅必食指數係10粒星🌟另一個必食推介嘅係《鮮牛肉通粉配香港農場炒蛋餐》,佢哋嘅雞蛋香港本地農場雞蛋,保持新鮮度之餘,蛋味亦特別濃郁 😍 而通粉嘅湯底係每日新鮮熬製,所以清甜得來完全唔會覺得有油膩咁!而鮮牛肉亦都係老闆每日喺街市嚴選返嚟,唔係用普通牛肉架!而且呢個餐大大份,性價比超高,大家入去上水,記得要去試下喇!重申:佢哋嘅《懷舊慢煎西多士》係我食過最好食嘅西多士,沒有之一!大大推介呀!
尼到上水一定要到新祥街嘅《樂樂冰室》!

2024-05-30 60 views
說到香港懷舊冰室,現在愈來愈少了,屬於老香港的回憶,當然要去支持啦😎。這次去了家位於上水的吃一波,開業十多年的《樂樂冰室》,舊式冰室裝修雖然不大,但坐得挺舒適,食物選擇多元化🙈。-▪︎奶茶紅豆冰 跟餐+HKD$10飲品色澤深色有層次感,看到紅豆份量挺多欵😍。甜度預設是無糖,因為紅豆帶有甜味,攪拌過後味道剛好😝。茶味甘香濃郁,不會感到苦澀。紅豆飽滿微甜,帶起沙的質感。-▪︎茶走|凍檸檬茶 HKD$0跟餐附送飲品,而且選擇挺多的。茶走是懷舊冰室飲品,茶味甘香不苦澀,味道甜而不膩口感順滑。凍檸檬茶色澤濃厚,味道濃郁味道開胃。-▪︎懷舊慢煮西多士 HKD$38現在很少用煎的方式煮西多了,這個還有飲品送欵🫰🏻。金黃色賣相味道挺香😚,可選擇配煉奶(乳)或糖漿。外脆內軟的口感,質感軟綿綿。-▪︎鮮茄焗豬扒飯 HKD$69用鮮茄現點即焗,賣相吸引份量多😍。豬扒肉質厚身,肉質鮮嫰有肉汁。醬汁開胃惹味,另有其他配料口感豐富。-▪︎鮮牛肉通粉配香港農場炒蛋餐 HKD$52鮮味組合配搭,份量十足吃到飽飽的☺️。牛肉肉質鮮嫰,配通粉吃口感豐富。湯底是前一天現熬,令其味道更突出,飲得到鮮味。炒蛋用了香港農場蛋,新鮮運送製成,

▪︎奶茶紅豆冰 跟餐+HKD$10
▪︎茶走|凍檸檬茶 HKD$0
跟餐附送飲品,而且選擇挺多的。

▪︎懷舊慢煮西多士 HKD$38
現在很少用煎的方式煮西多了,這個還有飲品送欵🫰🏻。

▪︎鮮茄焗豬扒飯 HKD$69

▪︎鮮牛肉通粉配香港農場炒蛋餐 HKD$52

炒蛋用了香港農場蛋,新鮮運送製成,蛋味香濃質感香滑。多士配牛油挺香口平常也喜歡吃欵😚。
2024-05-23
Type of Meal
Lunch
2024-05-29 50 views
我分別嗌左水牛芝士焗肉醬意粉、懷舊慢煎西多士套餐,沙嗲牛肉通粉🍜仲有份招牌四寶飯🍛,而野飲嗌左奶茶紅豆冰同埋谷古(用好濃嘅朱古力粉沖制而成),健康又好味😋-水牛芝士焗肉醬意粉🍝係用意大利水牛芝士🐮,芝士味道勁濃,岩曬芝士控食‼️意粉份量都好多,如果兩個人share都夠食啊🤣-懷舊慢煎西多士🥪老闆係採用新界流浮山龍翔出產嘅鮮雞蛋🥚,西多士係浸過雞蛋再拎去煎,所以蛋味好重👍🏻除左煉奶之外,仲有楓樹蜜糖🍯,一份入邊可以有兩種食法🤩-沙嗲牛肉通粉🍜沙嗲醬係佢地自己熬製出黎,牛肉都好新鮮添🐮,唔似我地平時係其他茶餐廳食到嘅沙嗲牛肉通粉咁,可以跟自己口味加入沙嗲醬😍-招牌四寶飯🍛我揀左叉燒,有兩粒太陽蛋🍳仲配埋啲雜豆同埋肉醬,可以撈埋啲飯食😋-奶茶紅豆冰同埋谷古🧋呢兩杯野飲好濃,紅豆都好多,夏天飲呢兩杯野岩曬🥳
2024-05-23 24 views
有位細個住上水嘅朋友仔話好掛住呢間由細食到大嘅冰室,就陪佢去重遊舊地兼陪食啦,叫咗幾樣嘢都幾ok🔸香草肉醬焗意粉食落發覺個肉醬比一般茶餐廳嘅滑,估計係一半豬一半牛去整,豬肉豬油會令到口感滑啲,而牛有肉味之餘又唔會有臊味👍🏻🔸煎西多士一食落有一陣好特別嘅香味😍😍😍呢個真係忍唔住問老闆係點整,原來係因為用咗香港本地新鮮嘅雞蛋整嘅,唔怪得之咁香咁好食!個多士仲要好軟好腍,我勁鐘意🥰🔸午餐炒滑蛋火腿牛油多士 併 叉燒通粉估唔到嘅係連個通粉都有驚喜!個通粉係最後先食,竟然仲keep到彈彈地,唔會腍到冇哂口感,個湯底又唔係死鹹,食完唔會口渴。朋友話呢個老闆唔整炸嘢,話係希望啲街坊帶啲小朋友過嚟食嘅時候可以食得健康啲,咁樣堅持14年嘅話都唔係咁容易,欣賞老闆!

香草肉醬焗意粉

炒滑蛋火腿牛油多士 併 叉燒通粉

香草肉醬焗意粉
煎西多士
2024-01-07 146 views
由於門口得2人企係度以為係等外賣,行到入去收銀呀姐問幾位,我話一位 佢話坐呢度叫埋野食 過左幾分鐘後坐坐下另一個呀姐問幾位比餐具後問「你有無飛,外面好多人等緊」然後幾枱客望過黎我話下,咩事我落埋單啦喎然後收銀呀姐話「無問題 我都未入單唔該你出返去排隊等。」外面突然成班人企晒係度等位我出到去 職員都無比返飛我 全世界望住我我係不知情下變左白撞打尖!!最搞笑係個呀姐叫我坐 又趕返我出去!!極度樣衰 永世都唔會幫襯呢間野
由於門口得2人企係度
以為係等外賣,行到入去
收銀呀姐問幾位,我話一位 佢話坐呢度
叫埋野食 過左幾分鐘後

坐坐下另一個呀姐問幾位
比餐具後問「你有無飛,外面好多人等緊」
然後幾枱客望過黎
我話下,咩事我落埋單啦喎
然後收銀呀姐話「無問題 我都未入單
唔該你出返去排隊等。」
外面突然成班人企晒係度等位

我出到去 職員都無比返飛我 全世界望住我
我係不知情下變左白撞打尖
!!最搞笑係個呀姐叫我坐 又趕返我出去!!
極度樣衰 永世都唔會幫襯呢間野

2023-10-26 174 views
講到上水名物, 好多人都會提到鳳嗚居 廣城 杜記等等....其實仲有一間居民至愛冰室 - 樂樂 佢都係一係唔錯選擇~!同其它餐廳常餐一樣,選擇都係火腿 餐肉 通粉 意杪 多士 炒蛋 煎蛋+野飲但點解會講到係居民至愛哩? 其實係因為佢樣樣都有心思 有心機做火腿通 - 個湯底好淡,但唔係無味 食落好健康既感覺煎蛋 - 用本地農場蛋,好濃 好香多士 - 一定要嗌大火,濃邊好食奶茶 -比其它餐廳做得好,有奶味 之後茶味就會出黎 食完好飽,但又唔會覺得好重負擔 ~ 食完又係美好既一天
其實仲有一間居民至愛冰室 - 樂樂
佢都係一係唔錯選擇~!

同其它餐廳常餐一樣,
選擇都係火腿 餐肉 通粉 意杪 多士 炒蛋 煎蛋+野飲

火腿通 - 個湯底好淡,但唔係無味 食落好健康既感覺
煎蛋 - 用本地農場蛋,好濃 好香
多士 - 一定要嗌大火,濃邊好食
奶茶 -比其它餐廳做得好,有奶味 之後茶味就會出黎

食完好飽,但又唔會覺得好重負擔 ~ 食完又係美好既一天
每逢假日,我去上水石湖墟美容店做FACIAL ,都會去學樂樂食水牛芝士豬扒焗飯,已經食左唔知幾多餐haa首先講下環境,舖頭比較細,座位之間的空間唔多,較為狹窄,適合快食,茶餐廳而言,衛生都算唔錯,見店員執枱會用消毒酒精抹。食物方面,真係睇個人口味,我帶過朋友去食就唔太喜歡,因為樂樂的水牛芝士豬扒焗飯,我覺得相對淡味,一般大家樂或者其他茶餐廳,落咗好多嘅茄膏同油,味道會比較咸/重口味,但我自己幾鍾意樂樂,抄飯底相對乾身,芝士份量好多,有拉絲嘅感覺,用新鮮蕃茄去整,而唔係用茄膏,豬扒唔會好油膩,唔重梳打粉,似係淨係煎過咁,曾經食過一啲得d肥肉連骨,仲炸到皮同肉分層。不過好似見佢不斷加價 ,上次食就$62,唔知下次幾多,價錢同食物而言,不過不失啦。🧐🧐

水牛芝士豬扒飯
2023-04-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)