2012-03-16
喺香港東區川湘菜館真係翏翏可數,太古「阿欺瑪」可以之外,真係諗唔到仲有邊間...其實呢間「小辣椒」成日撘車經過,亦有聽過對佢有不錯評價,可能老婆唔鍾意食辣,所以遲遲未去試過,直到今晚,因為大人約咗佢啲舊同學食飯,剩下細佬我「食自己」;於是就可以去一試嘞晚上八點零去到,店內約有千尺,燈光明亮,樓底又高,雖然差不多坐滿,但不太嘈吵,環境還可以;幸好仲有兩張「吉」枱唔使等。坐低打開菜牌一睇,唉慘嘞呢次...原來都有好多款菜式選擇,想試蒜茸拍青瓜、涼伴土豆絲、剁椒魚頭、毛血旺、牛肚、牛肉、泡椒肥腸、炒土豆絲、酸辣粉等等等等都想試,但得一支公,點算呢!期間見好多人點水煮菜式,反而我就麻麻地;最後決定試泡椒肥腸、炒土豆絲、酸辣粉。首先嚟碗酸辣粉,血紅色湯頭加點點花生碎,先試湯,唔錯,湯酸、辣味啱啱好,係啲粉就爭咗啲;但最後我連湯都飲清,嘻嘻跟住就嚟泡椒肥腸,嘩炒得有鑊氣亦好好味,豬大腸夠肥美,不「un」,美中不足係仲有少少「豬腸味」;不過亦迅速給小弟清碟;味道真係好正最後到係炒土豆絲,好麻,仲越食越辣,反而無乜薯仔味,攪到我髮尾啲汗係咁表;呢味炒土豆絲就麻麻地 (個人意見炒土豆絲最好味係「傷心
最後到係炒土豆絲,好麻,仲越食越辣,反而無乜薯仔味,攪到我髮尾啲汗係咁表;呢味炒土豆絲就麻麻地 (個人意見炒土豆絲最好味係「傷心酸辣粉」囉)。
店內發現除本地及大陸人外,竟然有日本客添,總括味道唔錯,唔會太香港口味,可以放心繼續幫襯,係對辨嘅。
最後係員工服務要畀大大力改善 全店均似中年新移民阿姐,態度頗懶散,平時多數企哂近門口柜枱催水,唔識主動幫客人執枱加水囉;老細真係要留意下。