2019-07-20 2928 views
又到假日,一家大細出動飲茶嘅好日子。大榮華都係我哋經常去嘅茶樓,身在食肆林立嘅黃金地段,的確係好幸福嘅事情,除咗有好多連鎖餐廳選擇以外,好多默默耕耘嘅食店更係街坊鄰居嘅聚腳點。大榮華之前裝修過,大家都知佢嘅大東主本身就係一個食家,所以對食好有追求,我哋可以喺到長期幫襯亦少不了佢嘅一番好心機。樓下有榮華嘅包裝嘢賣,仲有得買燒味,老實講,如果同隔離間x興相提並論,呢邊嘅燒味確實爭少少,不過都算係中上水準。而大榮華都好進取,由酒牌可見,貴價酒都唔少,相信配菜方面都相對改進咗好多。不過,對於我哋呢班街坊客來講,晚餐比較少上來用膳,多數都係假期同老人家上來飲下早茶或者下午茶,慢慢嘆返個零兩個鐘咁,已經係集體美好回憶。而除咗平時嘅點心之外,老友記都鍾意整返啲炒粉麵,呢味豉油皇炒腸粉唔會太油膩,份量亦可觀,連怕油嘅婆婆都係佢fans。女士來講,食豬腳薑絕不陌生。呢到嘅豬腳薑材料充足,味道好正,小女每次都係最後享用精華嘅一員,啲汁唔會太甜,又唔會太酸,好好飲,學媽咪話齋“仲好補㗎!”咖喱鮮魷勁正,每次一出就就好快被掃清,唔會太辣,啲肉質好爽口彈牙,成家中寵幸兒嘅我總係可以食到最矝貴嘅魷魚鬚。仲有好多即
又到假日,一家大細出動飲茶嘅好日子。

䜴油皇炒腸粉

仲有好多即叫即蒸嘅一盅兩件,傳統的味道,都係質素上乘,絕不花假。更係其他連鎖茶樓無可代替的理由。

鵪鶉蛋燒賣喺其他地方已經買少見少,好多點心師傅已經唔願做嘅舊有菜式,每次來都要懷舊一番~

奶皇水晶包都係特有點心,外層透明見到裡面啲奶皇,其實佢仲會流心𠻹,趁熱食一流!

不過,可能係因為間茶樓真係太好生意,啲員工做到冇停手,所以服務欠奉。甚至有時不太友善,可謂大打折扣,雖然我哋係為食而來。

一間餐廳站得住腳與否,除咗出品,服務都好緊要,香港人嘅要求都唔算高,最起碼唔好黑口黑面、含沙射影就已經好知足。

Type of Meal
Tea