2019-05-08 985 views
今晚想食健康啲,於是就喺Openrice搜尋”無味精”,就搵到呢間餐廳,見到有好多款燉湯丶蒸飯丶客飯,於是就去試試.地點好方便,荔枝角站D2出口旁. 環境就係簡約速食飯堂咁,坐得唔舒服,而且去櫃枱點餐丶取餐,食完要自己收拾餐盤.個湯應該係一盅盅咁燉嘅,所以我哋點嘅海底椰麥冬川貝燉瘦肉&黨蔘北芪燉瘦肉都各自有一舊大大嘅瘦肉. 海底椰湯好清甜,真係有海底椰丶麥冬,而且足料!! 黨蔘湯一樣足料,除咗黨蔘丶北芪,仲有淮山丶杞子丶紅棗丶龍眼肉,好有黨蔘味. 重點係佢唔似高壓煲出嚟嗰種地鐵站買到嘅湯,似自己燉嘅湯. 雖然一盅湯唔平,但真材實料又燉得好.至於客飯,我哋點咗芋頭炆五花腩飯&蘿蔔炇牛腩飯,再加咗碟菜心. 芋頭炆五花腩飯嘅芋頭炆得好蓉,五花腩都好腍,有味得嚟無味精. 蘿蔔炇牛腩飯都好好味. 其實無論餸或飯或碟菜嘅份量都好大! 飲完個燉湯已經半飽,下次我哋會點一個客飯加碟菜share就夠了

2019-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 黨蔘北芪燉瘦肉
  • 芋頭炆五花腩飯