2022-08-09
我哋今次嚟試大家都盛讚嘅高質Fusion菜,果然真係好好味呀🤤 成餐飯我哋嘅對話係「嗯,好好食呀🤤」「真係好好食」🤣🤣🤣直程想開返個吃播俾大家睇我哋清枱🤣我哋今次試咗~🌹玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🥖勁。好。食!少見卜卜蜆有咁大隻,唔止嫰,仲鮮甜多汁,炒到香甜嘅洋蔥,蒜香牛油,配埋玫瑰酒,清甜得嚟creamy嘅味道,令我哋搶住食,就算加咗辣椒都唔會覺辣👍🏻 ✨ 特別係個汁,我哋覺得基本上夾咩都襯😂 本先老闆娘係介紹我哋沾嚟食,到之後我哋浸嚟食,到最後用嚟撈飯,完美清碟😂😂😂 我哋將肉骨茶嘅米餅同油條都拎咗去浸🤣好誇張,不過好好食🤣同埋蒜蓉牛油包,又香又脆,蒜香牛油勁足料,就算成塊拎去浸,吸滿汁都仲有啲脆口✨🥘 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆併海蝦🦐湯底係正宗馬來西亞喇沙風味,全部用天然材料炮製而成,絕無味精,連馬來西亞嘅朋友都會嚟訂✨ 而正宗嘅馬來西亞喇沙係唔會死辣,只有輕輕㷫口,連老人家同小朋友都岩食👍🏻 而且蔬菜甜味,配埋淡淡嘅椰香,大家都唔爭味,好平均好夾👍🏻老闆娘話所有海鮮都係當日買新鮮海鮮✨特別係海蝦🦐,大隻,鮮甜,彈牙❤️蜆同卜卜蜆嘅係一樣🤤有6大隻咁多✨啲豆卜吸滿湯嘅味
我哋今次試咗~
🌹玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🥖
🥘 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆併海蝦🦐
老闆娘話所有海鮮都係當日買新鮮海鮮✨
特別係海蝦🦐,大隻,鮮甜,彈牙❤️
蜆同卜卜蜆嘅係一樣🤤有6大隻咁多✨
啲豆卜吸滿湯嘅味道✨✨✨
麵係摻摻(讀音:參參),即係兩溝,油麵+米粉,可以一次過食哂2種口味✨
仲有半隻糖心蛋同有量牙菜,好好食!
🍲 火熱馬拉砂煲肉骨茶
原個砂煲上好驚喜✨ 肉骨茶嘅藥材味唔會太濃,面頭嘅油都撇清,可以安心飲哂啲湯✨ 肉係豬軟骨嚟,壓到好淋,連骨都可以輕鬆咁食🤤 配埋秘製蒜蓉醬,好香好好食🤤✨ 啲菇吸哂肉骨茶味,正🤤
仲有不得不提自家製米餅同油條!真係太厲害! 個米餅勁似豬肉紙,好有焦香🤤 我想買一大包米餅食😂 油條又脆,用嚟浸肉骨茶,正正!
🍲 肉骨茶功效多,養血散寒,祛濕增強免疫力,滋補養生,大家返工都咁辛苦,真係要補一補!
🏠 環境&服務
乾淨企理而型格得嚟,有種屋企嘅感覺,
雖然裝修有工業風感覺,不過餐廳會播relax嘅聲音同影片,會令人覺得幾放鬆,
而且老闆同老闆娘都nice,
坐低,老闆娘會俾杯鹼性水客人,
每食一道菜式之前,老闆娘都會細心講解菜式嘅特色之處同埋會同客人傾計;老闆會喺廚房默默煮,有時會幫手上餐。而且哩度嘅餸菜係無味精,勁有heart,就好似屋企人煮飯唔落味精咁,所以哩度其實好有屋企嘅感覺。
我哋食緊嘅時候,都keep住有客人入嚟幫襯,為確保有位,同可以食到想食嘅菜式,建議先訂位,同埋建議準時到✨ 因為餐廳有提供真空菜式服務,咁菜式就可以喺你想嘅時間,地方慢慢享用,而哩個服務都深受客人歡迎,所以有時店員去咗送貨,而大家早到咗,就有機會要等等喇~
其實哩度除咗星馬菜式之外,仲有好多唔同Fusion菜式, 南蠻炸雞好似都好唔錯,下次都想試試😁
👯 點樣去?
其實一啲都唔難去!
1)經半山扶手電梯去到大館門口(由中環街市開始出發行3段扶手電梯),轉右有扶手電梯落,落去後轉右出去,去左上巷口,直行,行入少少,就喺左邊喇
2)喺些利街2-10號,見到小天使轉落,左邊第一個巷口轉入去就見
3) 睇唔明我啲字唔緊要,餐廳有拍片教你點行,好貼心架
#fola中環