2019-08-07 1431 views
呢輪社會氣氛變得沉重,情感上好想搵返"家"嘅感覺,但唔知幾時先搵得返!  可以做到嘅就從味蕾上入手,所以我地今晚黎左呢度食飯指定動作係飲杯八寶茶,菊香順喉,再睇下叫D咩餸食先主打無味精菜式,有特色小食,家常小炒,燉湯等,有時簡簡單單都可以有幸福感覺呢度嘅燉湯每日都唔同款,不寒不燥,都係適合大部份人士飲用,今晚係椰子雪耳燉鷄 ($42/盅),不加味精,原盅上熱辣辣,湯要夠熱先好飲架嘛!盅內湯料十足,湯面唔油膩,飲落味道有椰子香甜味,清香滋潤,飲完感覺舒服呀!呢碟麻辣口水鷄 ($68),目測份量有半隻鷄,淋上惹味香濃麻辣醬汁,再灑上花生粒鷄皮下無咩肥膏,如果想唔食皮皮都好輕易整走,肉質一D都唔嚡,沾上麻辣醬汁一齊食,相當惹味,辣度只係輕微,唔太食辣嘅友人都能食到!呢客芥末牛柳粒 ($118),賣相令我諗起沙拉骨,牛柳粒加埋翠玉瓜,三色椒,再用芥末沙律醬一齊炒,再灑上芝麻增加香味!牛柳粒肉質係鬆軟,食唔到梳打粉味,讚!  翠玉瓜夠爽脆,加埋紅黃二甜椒嘅甜味,配菜方面要加分!  另外個芥末沙律醬亦係亮點之一,有芥末嘅微辛味,比起單用沙律醬帶來一點味蕾刺激,好味道呀!之前食過佢嘅蒜蓉蒸龍躉,今次

指定動作係飲杯八寶茶,菊香順喉,再睇下叫D咩餸食先

之前食過佢嘅蒜蓉蒸龍躉,今次轉下口味,改食炒球!  就係呢碟時菜炒龍躉球 ($148),時菜為西蘭花!

龍躉球肉質鬆軟,魚皮位置又帶點膠口; 而西蘭花口感爽甜,碧綠分明,食落有D鑊氣味!

食完飯仲可以慢慢嘆多盅八寶茶,養生又養心!
Type of Meal
Dinner