2017-10-02 1178 views
過幾日就中秋節,屋企人決定提早慶祝,地點揀咗最近長輩居住嘅將軍澳,訂咗位於南豐廣場嘅稻香。去到等早段食客交枱後入座,嗰度枱比較窄,因為有小朋友亦有Bb,推bb車要麻煩其他食客讓位置經過。可能臨近節日,而呢度價錢亦算抵,但係酒樓人手真係太少,我哋每次叫職員舉手5分鐘都無人理,多次要離座搵職員。飯我哋由上第二個菜已經叫,到上尾二個菜先嚟,重要有啲生,所以無食到叫職員收咗。蒸魚係食完所有嘢再等15分鐘先嚟,全程好無奈。食物方面份量及味道可以,而且價錢相宜,另外每位加$14可以任飲任食自助吧嘅飲品同甜品,選擇都唔少,有汽水,豆漿,清熱茶類,杏仁茶,雪糕等等。稻香燒鵝皇,份量夠,又唔會鞋口,唔錯。熱石脆皮乳豬,都係傳統燒乳豬好味啲。沙薑雞,雞肉算嫩滑亦唔會太鹹。上湯蝦球伊麵,蝦球大大隻夠爽口,不過無咩鮮味,伊麵炆得夠入味,汁夠多。紅燒豆腐同魚滑野菌浸菜苗都兩都普通。西蘭花炒帶子,帶子大大粒夠鮮味。蝦醬鮮魷圈炒通菜,我食到係鹹魚味同有鹹魚嘅骨,鮮魷唔太多但好大件,幾惹味。等咗好耐嘅清蒸龍躉仔肉質鮮嫩。
稻香燒鵝皇,份量夠,又唔會鞋口,唔錯

熱石脆皮乳豬,都係傳統燒乳豬好味啲

沙薑雞,雞肉算嫩滑亦唔會太鹹

紅燒豆腐同魚滑野菌浸菜苗都兩都普通。

西蘭花炒帶子,帶子大大粒夠鮮味

蝦醬鮮魷圈炒通菜,我食到係鹹魚味同有鹹魚嘅骨
,鮮魷唔太多但好大件,幾惹味。

等咗好耐嘅清蒸龍躉仔肉質鮮嫩

2017-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$137 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year