2023-02-28
一齊發掘香港嘅美食 😋.今日同兩位朋友食飯,由於佢地異口同聲話好耐冇食過中餐,我就立即book咗呢間喺屋企附近專食北京填鴨嘅餐廳試試 🤣. 古琴酒糟北京填鴨(半隻)$199 -古琴酒糟口味,其實係將酒糟、薑同葱等材料塞入鴨腔,令烤完之後嘅鴨肉更有酒香。片皮鴨上檯嘅時候除咗配上自家製嘅薄餅皮,仲有六款配料(包括:青瓜、京蔥、甜面醬、哈蜜瓜、蜂蜜黃梅醬同砂糖),可以任意配搭。-餐廳片出嚟嘅鴨片厚薄一致,盡顯師傅嘅功架。-不得不提嘅係隻鴨嘅鴨皮,新鮮熱辣之餘,仲烤得好鬆化、完全冇多餘嘅油脂。食入口外脆內嫩,好幸福。🥰-個人嚟講最鍾意嘅食法係將鴨片配埋蜂蜜黃梅醬咁食,食落口同出面食到嘅北京填鴨味道好唔同,感覺酸酸甜甜之餘,仲好清新,可以中和一下油膩感。🙈 另外將鴨卷餅包住青瓜、京蔥同哈蜜瓜、再沾上少少砂糖嘅食法都好好味。-鴨肉份量充足。我同朋友一行三人,半隻北京填鴨嘅話每人都分到4-5件。.花雕醉雞(例牌) $85 -上檯嘅時候空氣就彌漫住陣陣嘅花雕酒香氣,酒香撲鼻但唔會話好「攻鼻」。-🐓 食入口有陣陣清淡的酒肉餘香,但唔會太重。除此之外,仲食得出有少少玫瑰露酒嘅香味。-雞肉非常爽嫩,冇太多
一齊發掘香港嘅美食 😋
古琴酒糟北京填鴨(半隻)$199
-餐廳片出嚟嘅鴨片厚薄一致,盡顯師傅嘅功架。
花雕醉雞(例牌) $85
-雞肉非常爽嫩,冇太多多餘嘅脂肪。經過冰鎮後,皮同肉中間有層薄薄呈透明嘅骨膠原啫喱。
南翔小籠包 $78
-小籠包一籠有六件,份量充足
-小籠包以豬肉作餡,豬肉鮮嫩而且多汁,啲湯汁多到食完之後仲可以飲埋入面啲湯汁 🥟
-餐廳細心嘅位係每個小籠包嘅下面都內置咗一塊細嘅甘筍墊底,避免小籠包夾起上嚟嘅時候黐住底紙而散開。👍🏻
瑤柱蛋白炒飯 $108
-炒飯炒得好乾身,飯粒粒粒分明,一啲油膩感都冇 🍚
-炒飯嘅配菜(包括裡面嘅瑤柱、蛋白、蔥花)都食得出有炒飯香,值得一提嘅係裡面嘅瑤柱味好出,非常好食!
-蝦仁新鮮大隻,但略嫌蝦嘅份量較少 😖
總結
-呢間餐廳嘅北京填鴨真係名不虛傳,特別係呢種古琴酒糟味道真係一試就上癮。最特別嘅係佢有多種配料同醬汁,大家可以自由配搭出唔同嘅組合,令每一舊食落口嘅味道都好唔同。非常推薦大家嚟試。😍
古琴雅苑 (太子集團中心)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓