趁著平日放假,行了一轉尖沙咀海港城誠品, 揾間坐得舒服嘅餐廳lunch再繼續。 行經LCX 發現了 『祥仔辣辣』, 立刻兩眼發光因為有我哋喜歡嘅酸菜魚😍裝修時尚型格, 配襯着維港靚景, 感覺悠閒。 同時間又可以食辣嘢刺激醒神。招牌祥仔酸菜魚$248湯底好鲜, 一啲都唔油膩, 酸中帶魚香。用上原條海鱸魚起肉, 魚肉嫩滑好入味, 刀工不錯,丁點細骨也沒有。 分量非常有睇頭~ 難得魚肉有十多件,竟然比其他配菜還要多!酸菜比例啱啱好, 其他配菜也很豐富, 芽菜,蓮藕, 萵筍。。 揀了微辣, 其實可以小辣, 因為覺得麻味強烈過川辣味~香菇海鮮泡飯午餐$148泡飯湯底同樣鮮甜, 吃畢也不感到口渴, 相信無添加味精或過份調味。 海鮮有蝦仁,墨魚, 蟹柳, 估唔到外表平平無奇,但成個泡飯都充滿海鮮味道, 湯底取勝!午餐包括指定特飲。蜜糖梳打及青蘋果梳打, 梳打夠汽夠凍,食辣嘢好緊要㗎~麻婆豆腐石鍋飯午餐$108麻婆豆腐醬汁爆炒得又香又惹味, 麻辣川辣恰到好處 。豆腐不是那種普通預製豆腐花, 而是似臭豆腐那種質感, 比較硬淨結實, 所以好入味好掛汁。 石鍋飯還好不是熱到會有飯焦, 蛋炒飯keep住溫度👍

招牌祥仔酸菜魚$248
湯底好鲜, 一啲都唔油膩, 酸中帶魚香。

香菇海鮮泡飯午餐

香菇海鮮泡飯午餐$148

午餐包括指定特飲。
蜜糖梳打及青蘋果梳打, 梳打夠汽夠凍,食辣嘢好緊要㗎~

麻婆豆腐石鍋飯午餐$108
麻婆豆腐醬汁爆炒得又香又惹味, 麻辣川辣恰到好處 。豆腐不是那種普通預製豆腐花, 而是似臭豆腐那種質感, 比較硬淨結實, 所以好入味好掛汁。 石鍋飯還好不是熱到會有飯焦, 蛋炒飯keep住溫度👍 配合味道香濃嘅麻婆豆腐 , 越吃越滋味!

各款菜式賣相討好, 有私房菜的精巧細緻, 也充滿地道風味,加上開揚海景, 實在滿足!

Type of Meal
Lunch