2023-02-23 65 views
同阿女去咗九龍灣shopping,行下行下行咗去淘大商場,商場開咗好多食店,其中有間栢檔極品海南雞飯,阿女知我好鍾意食海南雞飯,立即話入座去試吓呢間新店。餐廳地方不算大,但整體乾淨衛生,招呼又好。栢檔極品海南雞飯:用咗高質素嘅無激素、無抗生素鮮雞做,首先係食得健康,雞已去骨啖啖肉,食落皮薄爽滑,雞味濃郁且嫩滑。配搭三碟醬料:油蔥、甜辣醬、醬油。滋味更加豐富。油飯粒粒甘香惹味,軟硬適中。加咗碗皇牌無味精靚湯,老火湯喺用南瓜、粟米、紅蘿蔔、豬骨煲,味道香甜濃郁。滷水元蹄飯,元蹄。滷水調味恰到好處,保留著大量的膠原蛋白,肉質嫩滑,吃起來沒有油膩感之餘,仍能保持著相當的彈性。 一口咬下去,外皮爽口彈牙,滿口粘稠的膠原蛋白吃起來十分甘香。肉骨茶非常足料,用上貴價一字肉排骨、豆卜、沙參玉竹、龍眼肉杞子等藥材熬製,湯汁濃郁香甜。