2018-09-11 136 views
前排見到網媒推介係青衣城開左間韓式素食,一早Bookmark左想試,不過由於地點唔近我,所以一直都無機會去試試。直到前排同朋友去完迪迪尼,所以就專登過和黎試下韓式的素食係點的一回事。餐廳採用半自助餐的形式,$168包一份主菜,另外大家可以係自助區拎自己心水的前菜、甜品及飲品。今日可選的主菜有三款:大醬百葉豆腐漢堡、白靈菇百葉豆腐串燒,及黑松茸鐵鍋飯。大家入座時就同職員講你要邊款主菜就可以了。係餐廳的自助區有沙律吧,可能餐廳淨係食素,所有的蔬菜都特別青綠新鮮。大家可以將沙律菜、蓮藕、青瓜、素泡菜及沙律汁用大碗先Mix埋再放係自己的碟上。由於係自助區仲有好多豐富的食物可以選擇,所以我倆的主食揀左無咁飽的串燒及漢堡飽(飯也真係太飽了)。漢堡以煎香的大醬百葉豆腐代替牛肉,口感彈牙,配埋素芝士及沙律菜,整體感覺好Match!另外,個餐仲會有紫薯薄片,口感唔油膩之餘,仲幾脆口。同樣用百葉豆腐代替肉的白靈菇百葉豆腐串燒,用彈牙的豆腐夾集蔬菜,加埋個燒汁,整體好清新。串燒餐會配埋焗得軟軟香甜的南瓜及唔算太辣的韓式素泡菜。如果大家唔想食得咁Heavy的話,揀呢個係唔錯的選擇。當我們食到7788時,我們再

沙律

大醬百葉豆腐漢堡

白靈菇百葉豆腐串燒

當我們食到7788時,我們再到自助區尋食。原來自助區有多種飽肚的食物,當中朋友比較鍾意的係養生南瓜粥。呢個南瓜粥味道甜甜地,而且好足料,差唔多每口都食到雪耳、杞子、松子。
養生南瓜粥

食唔慣無澱粉質落肚的我,係自助區揾到DIY素部隊鍋!部隊鍋湯分別有傳統辣醬及素清湯兩款選擇。唔多食得辣的我,就選了比較清甜的清湯加少量辣醬作調味。配料的選擇擇唔算好多,不過基本的都好齊。大家只要將所有心水配料放入小鍋內,再加入湯底,並請職員設置爐具就可以將所有食物煮熟。

當中我的Best Pick係富有彈牙口感的年糕,加入出奇地好食的素午餐肉及彈牙的公仔麵,整體都幾好食。
素部隊鍋

如果大家無飯落肚會唔自在的話,除了主餐的飯外,大家仲可以係自助區整韓式紫菜拌飯!大家可以加入青瓜、杏仁碎、甘荀粒等,令拌飯更富有口感及味道。但我已經有飽肚感,所以無食到。
韓式紫菜拌飯

將飯拌好後,大家仲可以帶手套將拌飯揑成飯糰都可能架。

餐廳仲有素甜品提供,除了素蛋撻、生果、素蛋撻外,仲有⋯⋯
素甜品

公和豆腐花!!果然係香港老字號,豆花重豆味,而且仲好滑溜!大家可以加入雪耳、桃膠、黑芝麻粉、紅棗做配料,再加入鮮窄薑汁及黃糖作調味,咁就可以有碗又香又滋潤的豆花做甜品

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
大醬百葉豆腐漢堡
白靈菇百葉豆腐串燒