2022-01-04 160 views
之前飛台北必食嘅港人至愛無老鍋,終於喺香港開咗分店‼️開業一個月未夠,日日爆滿,非常之難預約~不過我好彩,成功預約咗1月1號嘅晚餐✌🏻一出電梯已經聞到濃烈嘅湯底味道,店員會用國語講歡迎光臨,特別有台灣嘅感覺,而且服務勁殷勤,好抵讚!坐低首先先會附送功夫茶🫖呢款茶都幾解膩,最後食完嘅時候會再附送金橘沙冰,所以我都冇另外再叫嘢飲🧃至於食物方面,佢哋其中最大賣點就係湯底!主要湯底有兩款,主打嘅麵包豆腐白湯($78/位),有人蔘及多款藥材熬煮,香甜回甘。開始打邊爐之前,要飲幾啖試真啲味道先~另外佢有一樣嘢好好,就係兩款湯底都提供台灣直送的麵包豆腐同鴨血,係無限量添食架,麵包豆腐吸晒啲湯勁好味,一定可以食到你飽!冰淇淋豆腐$10/粒以豆腐加入魚漿及花枝漿製成,有啲似雲呢拿味嘅魚蛋,軟淋淋咁,味道好香好特別。火鍋配料我仲叫咗:豬腩片$98皇帝菜$78燕餃$68老油條$68脆脆地,索晒啲湯汁,又係勁好食嘅一款配料!招牌手工三色滑$168入邊包含咗手工瑤柱滑、手工蝦膏同埋一品蟹膏滑。瑤柱滑絕對係必食‼️咬落去滿滿嘅瑤柱絲,爽口彈牙~整體來講,真係比我重拾返台灣嘅味道~雖然價錢略高,但係都值得呀!

冰淇淋豆腐$10/粒

火鍋配料我仲叫咗:
豬腩片$98

皇帝菜$78
燕餃$68

老油條$68
脆脆地,索晒啲湯汁,又係勁好食嘅一款配料!

招牌手工三色滑$168