2018-01-03
今日同米仔行花墟買盆栽,都唔知點解佢係都鐘意買多葉植物,全部都綠色,都唔知幾時先見到開花!由頭行到尾,又由尾行返到頭,再行去買心水植物,行到超累,係時候醫肚,我就搵左呢間蝦棧,眼見佢的蝦,隻隻游住水,非常生猛,新鮮,就入去試下!話明蝦棧,梗係食下蝦,無蝦不歡啦!三杯蝦 一上枱,色香味已經有齊!新鮮生猛的蝦,果然係好彈牙!三杯的咸香果然夠勁,入口就會令你著迷!隻隻都夠大隻,蝦頭入面仲有肉同蝦膏,蝦膏香甜,好味到不得了!一口炸豆腐 一口炸豆腐,配七味粉點綴,配上少許椒鹽,味道己很配搭!濃濃的豆味,加上外脆內軟,一口放入口,滋味了!黑麻油雞 入冬最好就係要進補!見到有麻油雞,就係要點啦~~充滿麻油香的滑嫩雞肉,加上老薑微辣與米酒甘甜醬汁,一入口,那股溫熱感從胃部緩緩蔓延至全身,不禁讓我感到滿足與幸福!羽衣甘藍羽衣甘藍係我喜歡的其中一款蔬菜,可以做沙律之餘,又可以炒。今次就來個蒜蓉炒,羽衣甘藍的質地係偏硬,個人認為多咀嚼才好,配上蒜蓉,配搭得宜,很不錯!
話明蝦棧,梗係食下蝦,無蝦不歡啦! 三杯蝦
一上枱,色香味已經有齊!
隻隻都夠大隻,蝦頭入面仲有肉同蝦膏,蝦膏香甜,好味到不得了! 一口炸豆腐
一口炸豆腐,配七味粉點綴,配上少許椒鹽,味道己很配搭!
濃濃的豆味,加上外脆內軟,一口放入口,滋味了! 黑麻油雞
入冬最好就係要進補!
見到有麻油雞,就係要點啦~~
充滿麻油香的滑嫩雞肉,加上老薑微辣與米酒甘甜醬汁,一入口,那股溫熱感從胃部緩緩蔓延至全身,不禁讓我感到滿足與幸福! 羽衣甘藍
羽衣甘藍係我喜歡的其中一款蔬菜,可以做沙律之餘,又可以炒。