2018-03-28 1046 views
這是在北河街街市樓上最大檔嘅大排檔, 曾幾何時佢試過在荔枝角道開地鋪,可能鋪太大,租金太高,最終唔做地鋪,繼續以北河街街市三樓熟食中心作為大本營, 是夜四個人到場, 由手扶梯上進場約19:30 坐咗大槪三成客人, 兩檔熟食檔嘅員工己已經在入口紮定馬拉客, 場面有點似以前在深圳或者廣州, 明顯"大利"嘅員工人多勢眾, 而另一檔在比較入面嘅"亞金七號"只得一個亞姐在這裡打拚, 有點令本人佩服的是呢個亞姐以一敵眾, 雖然賽果好明顯亞金七號係弱勢的一方, 但那位亞姐並沒有因為自己勢孤力弱而輕易放棄, 她完全沒有放棄每一個機會,盡管機會渺茫, 但本人亦見到有兩個起初來到坐落於"大利"枱的客人被佢拉咗過去"七號"而那兩個客人是先頭部隊, 十多分鐘後來齊是十個人, 所以從這裡看到的是"永不放棄"嘅態度, 即使亞姐處於下風同弱勢但仍然堅守崗位, 心裡實在不得不佩服那份"打不死精神", 這又令我忽然想起細個讀聖經裡的大衛挑戰歌利亞嘅故事, 不過我估計那位亞姐可能係老闆娘都唔出奇, 因為只有背負住咁重責任的人才可能企呢個咁難企嘅位置,  講返當晚食物, 碟碟份量好足, 燒鵝半隻 $190 燒鵝脆皮, 肉質

燒鵝半隻 $190 燒鵝脆皮, 肉質一般但出奇地醃味唔會太過濃, 肥羔唔算太過多,

椒絲腐乳通菜 $58, 好大碟菜, 腐乳亦多只是比較咸,

咸魚茄子煲 $65 味夠濃但非味精嘅濃而係油塩醬嘅濃, 走油後的茄紫特別漂亮, 咸魚亦相當之多,份量多到最後要用盒裝走,

飯兩個$18, $9/個

整體係質量感覺進步咗, 但環境噪音很大, 尤其是最多客人嘅時候, 無法正常對話,

另一個是有幾多客人食煙, 大家回家衣服都一陣煙味, 這是已經好耐沒有這種經驗了,

面對這兩大難題完全不當一回事的你這裡可以會係個舒適的聚腳點, 或者去"亞金七號"嘅客人都係貪那邊人少清靜一點吧!

味道俾四粒星係以大排檔味道作標準!
2018-03-25
$82 (Dinner)
  • 燒鵝
  • 魚香茄子煲