10-12-2005 1345咸豐年期間,曾經在這裡說過最想幫襯的食店唔係乜好high class、好有水準或一世人要去一次(e.g.: Chesa、Sa記或「周仔」某幾間餐廳),而只是upup dupdup (比較簡陋環境) 的貴記荳品。天變地變人都變,唯一的堅持依然沒變,當然係要付出代價。今朝考完試後,附近冇乜好食,腦海一閃就諗到呢度,搭該幾個站都唔會好耐,亦無須係度等位就有得入。煎熬左成4個鐘,點都要補一補,咁就叫了兩舊鍋貼、一碗陽春麵及一杯凍豆漿。豆漿比一般的有豆既香味,不是開粉,也只係3蚊一大杯,如果囉的黃豆渣同豆腐及少少肉碎一切蒸,可以變成另一美食兼係發達秘笈。陽春麵其實只是擔擔麵,當然唔可以同其他有水準的店子相比,麵身做得幾好,配料例如炸菜及肉碎都有,辣度都不算好勁,咁收10蚊都算係咁;該舊鍋貼先至重量級,雖則係厚皮,肉汁及皮的配合,可以當飯食。如果在其他地區包括在我屋企附近的東大街,及有基本的水準,一定要廿蚊以上,尤其係杯豆漿,買3蚊真係過份既平,還有一樣特色,就係唔駛寫單都可以講出食左幾多錢,人流如此強勁都可以咁,就算有顏色辨認頭都暈。一定會再番黎幫襯,一來感受一下老
10-12-2005 1345

一定會再番黎幫襯,一來感受一下老舖情懷,二來對這區有另有一番情意結,三來還有好多食物未試。