佐敦這個地區咖啡店越開越多,大部分也開在內街,看似已經飽和,質素差的早巳經被淘汰,餘下是較有實力的。Cafe Addict 是少數位於彌敦道的一間,而且面積也不少,租金自然高,到底每日要賣幾多杯咖啡先可為皮,條數不難計,所以店方晚上供應酒類,低成本利潤高,香港人就係如此隨機應變。假期中午時段,客人也沒半滿。可能就是欠打咭位,一間踏實的咖啡店也有它的優點, 就待我們慢慢發掘。松露油、黑椒炒雜菌沙律 $68配 柚子醋挺特別的一款沙律,以炒雜菌、蟲草花為主角,雜菌本身已經夠香再加埋松露油令人無法抗拒,而且雜菌的口感和沙律菜的口感好夾,是暖和的沙律好啱冬天食,份量也足,推薦!玉子燒全日早餐$158 比一般的全日早餐貴左$20 -$30 左右,全因為玉子燒用上日本蛋的成本頗高,這點可以理解,反正仿間吃到玉子燒全日的地方絕無緊有,那就用我們試試質素吧。整份全日早餐份量奇實偏向jumbo 級數。玉子燒好大件沒有下榻,切開見到是一層層,蛋色亦靚。但蛋味比想像中略淡,有啲失望,而蛋仍然嫩滑,收貨。其他材料還有沙律菜、炒雜菌,酸種麵包、香草豬肉腸、南瓜薯餅香草豬肉腸好大條,並非卜卜脆皮腸,口感冇咁好,咬落

假期中午時段,客人也沒半滿。

松露油、黑椒炒雜菌沙律 $68
配 柚子醋

玉子燒全日早餐$158

整份全日早餐份量奇實偏向jumbo 級數。

其他材料還有沙律菜、炒雜菌,酸種麵包、香草豬肉腸、南瓜薯餅
香草豬肉腸好大條,並非卜卜脆皮腸,口感冇咁好,咬落去好似食緊肉咁;香草、豬肉味都幾香。
南瓜薯餅也好好味,炸到脆卜卜,南瓜的甜糯感令人覺得好幸福。

餐湯
濃郁蕃茄湯,飲湯最緊要夠熱 ,一呷下雖然唔係熨口但溫度足
蕃茄味好濃郁,好似飲緊100個濃縮蕃茄咁,真材實

Red bean matcha roll cake +$28

對我而言抹茶一向越濃越好,這個抹茶卷味道是恰到好處,沒太大的衝激,但不代表佢唔好食,入口鬆軟,忌廉幼滑,又不太甜,下次黎我都想吃多次。

Cappuccino +$0
簡單拉花,入口順滑,微微果酸在咀巴內徘徊,吾錯。

男友今天不喝奶啡,點了Coffee Tonic +$3
我形容它是有汽咖啡,吾知點解我覺得 coffee tonic 如 whiskey 一樣,好 man 😂

店員好細心,幫我地將所有食物自動轉餐,慳返啲錢👍🏼👍🏼

整體來講坐得舒服、食物水準高、服務吾錯,就算冇打咭位也值得再光臨。
2022-12-24
$170 (Lunch)
  • 玉子燒早餐