2021-12-07
喺尖沙咀返工,一早就聽同事講,佐敦嘅金鶴拉麵好好食。今日中午就行咗過去食,之前同事試過拉麵了,今次就食鰻魚飯。 兩大條嘅蒲燒鰻魚鋪喺飯面上 ,鰻魚飯裝係一個木製嘅漆器方形盒中 。鰻魚經過烘燒之後,燒得好香脆仲有少少焦香的味道。鰻魚肉質細膩,非常厚實, 而且非常肥美 , 配上濃濃嘅醬汁, 鰻魚下有熱騰騰嘅白飯,圓滾滾的大米,香甜軟糯,口齒留香,非常惹味。 另外鰻魚飯仲附帶一碗海帶味噌湯,味噌湯唔會好咸,裡面還有其他舖頭少有的筍乾。除了味噌湯外,還有一碟山葵八爪魚小菜,有wasabi的辣味,加上蔬菜的爽脆,很惹味。食完飯當然要有甜點,我嗌咗抹茶軟凍,一共有4顆,由綠茶粉包裹住,吃下去的口感像麻薯一樣,甜甜的帶有香濃的抹茶味道,為今天的午餐畫上完美的句號。