2020-06-21 492 views
大圍收收埋埋唔少黃店,今次去嘅甜品舖係西環打響名堂,果時一直想試但又懶得過海,拖左幾年終於食到。一入門口就見到墻上有大大隻連豬,佢地多次罷工又撐醫護同黃媒,難怪下午茶時間去都要等位,原本打算叫一客窩夫同兩杯飲品,店員就推薦半份窩夫嘅tea set,因為可用半價加配飲品,平左又可試多隻味,一舉兩得。綠茶窩夫(半份):話明係綠茶而唔係抹茶所以對本身無咩期望,食落又比想像中好,雪糕奶味同茶味各佔一半,又唔係好假果啲帶花香或煙燻嘅味道,以綠茶甜品黎講算唔錯!夏雪嘅窩夫係有麻糬餡嘅所以特別好食,外脆内煙韌,面頭灑滿綠茶粉同糖霜,配黃豆粉蕨餅同紅豆蓉,蕨餅有咬口,紅豆蓉就甜左少少。紫薯窩夫(半份):呢款配豆腐雪糕,豆腐味幾出,仲有粒小番薯同一大片哈密瓜,無浸糖水,清甜解膩。窩夫即叫即整,熱辣辣有蛋香,但當日呢個甜品有少少意外,紫薯餡有酸味,同店員反映後佢地即刻表示可以換款或取消,我地太飽揀左後者,到埋單果陣發現佢地連跟餐飲品都無收錢,我地一心黎支持黃店,話想比返飲品錢佢地都唔收,唯有下次再黎懲罰啦。黑芝麻latte:面頭打左層奶泡,味道濃郁,食到一粒粒芝麻碎,唔甜,推薦。.焙茶latte:呢杯無咁
綠茶窩夫(半份):
綠茶窩夫
紫薯窩夫(半份):
紫薯窩夫

黑芝麻latte:
面頭打左層奶泡,味道濃郁,食到一粒粒芝麻碎,唔甜,推薦。
焙茶latte:
呢杯無咁杰身,同樣有層奶泡喺面,有焙茶味用加左糖嘅茶粉沖所以個底比較甜,食完雪糕後再飲又覺得甜度可以接受。
黑芝麻latte
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea