2018-12-14 1606 views
早一陣子,屋企換咗新的煤氣煮食爐和熱水爐,絕對唔平,不過,煤氣公司送番600蚊餐卷。好彩仲記得呢件事,否則餐卷過咗期就嘥咗600蚊。今日中午嚟到中港城嘅 “煤氣餐廳”,對住碼頭景食晏,都OK,如果天色好些會更好。雖然有600蚊餐卷,其實可以揀嘅嘢唔多,左度右度,都要over budget,最後,都食突廿幾蚊。叫咗龍蝦湯、西洋菜濃魚湯、鮮蝦菠菜燴飯、焗三文魚柳拌薯蓉、咖啡和焦糖燉蛋。餐湯跟咗一片麵包,脆脆地,拌湯OK。龍蝦湯幾鮮味,但係一粒仔龍蝦肉都無的。西洋菜濃魚湯好飲啲,因為較特別。焗三文魚柳幾大舊,焗得幾香,不過嫌油得滯。鮮蝦菠菜燴飯啲米都唔似係意大利米,整個飯一般般。焦糖燉蛋係好食嘅,有大酒店水準。埋單俾咗6張餐卷和100蚊個職員,等咗好耐都唔佢返嚟。揚手叫佢過嚟,同佢講未找錢,佢先至回魂 (唔係諗住我會俾七十幾蚊tips 你呀? 水都無斟多杯喎~) 結論: 要俾錢嚟食的話要三思。

西洋菜濃魚湯好飲啲,因為較特別。

焗三文魚柳幾大舊,焗得幾香,不過嫌油得滯。

鮮蝦菠菜燴飯啲米都唔似係意大利米,整個飯一般般。

焦糖燉蛋係好食嘅,有大酒店水準。

結論: 要俾錢嚟食的話要三思。
Type of Meal
Lunch