相信有一大部分嘅香港人用Openrice都係睇下餐廳地址、睇下食評再決定幫唔幫襯,好少話真係會落手寫下食評,小弟都唔例外。 而今次卻係小弟第一次寫食評,原因係今次用餐經驗實在令人不吐不快,同時希望透過留下一個真實review俾其他潛在食客參考吓,再決定俾唔俾次機會呢間餐廳。 較早前和友人到訪炮台山的Coffee Space食lunch,我們都係第一次嚟,cafe環境以音樂為主題,lunchtime時段滿座,第一印象係一間幾受歡迎嘅cafe。 小弟係食肉獸,所以order了一個忌廉汁豬扒飯lunchset。我哋等咗大約20分鐘嘢食先準備好,小店人手有限,我哋明白亦體諒。 而肚餓嘅我喺上菜後亦不虞有詐,開始大啖大啖進食,當我食咗一啖豬扒後,再切開第二塊時,我驚覺肉身呈粉紅色(見下圖),小弟極度懷疑塊豬扒係未煎熟,而之後我都冇胃口繼續食埋碟飯,成個腦都係諗緊會唔會中招。 今次係小弟第一次出街食到應該煮熟而又未煮熟嘅食物,但最令小弟不滿意嘅係店員嘅反應。 當我哋喺用餐後同男侍應/廚師反映呢塊豬扒好似未煮熟,善意提醒佢哋下次要小心啲,該名男侍應/廚師嘅反應係:「哦,唔好意思,使唔

當我哋喺用餐後同男侍應/廚師反映呢塊豬扒好似未煮熟,善意提醒佢哋下次要小心啲,該名男侍應/廚師嘅反應係:「哦,唔好意思,使唔使煮過俾你?」

店員冷淡嘅一句「唔好意思」,彷彿提供未煮熟食物是一件大不了嘅事。

事實上,大家都知食咗未煮熟豬肉嘅後果可以好嚴重,保障食客安全和健康是從事飲食業的基本步,而店方嘅處理方法和態度亦極需要進步。

2020-07-01
Type of Meal