2021-05-20
煲底食火鍋就知道,但原來午市都有飯食,仲要係有d意想唔到既刺生丼飯。今日黎開尖沙咀,就黎試下佢既丼飯。menu上面既選擇都唔少,海鮮種類都多,而且豐儉由人。比起三色丼同大拖羅果類比較常見到既刺身丼,粒粒吞拿魚丼同粒粒三文魚丼雖然睇落好似冇咩特別,但丼飯既刺身有特別既醬汁。鐘意食醬同醃製野既我地,就揀左呢兩個丼飯黎試下。魚生飯係生冷野,但因為出面天氣實在太熱,我地都係一人叫左杯特飲黎飲。飲品先上,一杯係龍眼冰。泰式既味道,清甜冰爽,又有龍眼肉食。大大杯,夠哂凍。有龍眼既香味又唔會太甜。另一杯係荔枝烏龍。呢杯係似出面手搖既果茶。荔枝既酸甜同烏龍既茶味好夾,酸酸甜甜又帶茶香同埋少少茶既澀味,都係好解渴又好飲。跟住就係主角既魚生飯同味噌湯。食飯之前飲啖味噌湯,佢地既味噌湯落既味噌係偏咸果種,而且落既量都唔少,所以都幾咸。佢地既魚生丼同專門做魚生丼飯既size差唔多,睇落好似細細碗,但飯既量其實都唔少。而且刺身既量都幾多,鋪滿成個飯面。三文魚丼面頭除左有蛋絲同青瓜,仲有我地最愛既三文魚籽。魚籽粒粒飽滿,見到就覺得開心。粒粒三文魚刺身都唔細粒,而且都沾滿左餐廳整既醬汁。醬汁偏咸帶甜,而且有少少平時
三文魚丼面頭除左有蛋絲同青瓜,仲有我地最愛既三文魚籽。魚籽粒粒飽滿,見到就覺得開心。粒粒三文魚刺身都唔細粒,而且都沾滿左餐廳整既醬汁。醬汁偏咸帶甜,而且有少少平時常見果種日式蒜味螺肉既味。魚肉加醬汁再加埋芝麻,除左有芝麻既口感,仲有芝麻既香氣,同三文魚既香味又幾夾,唔錯。
吞拿魚丼都一樣係鋪滿粒粒吞拿魚刺身。同埋上面既蛋絲都好多,絲絲既甜蛋幫個丼飯加d甜味做平衡。而且除左刺身有特別既醬汁,佢地既飯都係有調味,睇落隻色好似好深色,但唔會好咸。深色醋飯有佢自己既醬汁既香味,同刺身都幾夾。