2024-01-22 351 views
今次去咗間「茶煲」食飯,記住,係食飯唔係飲茶喎!哩度既環境開揚,座位都夠舒服,話說返個餸喇。首先點咗盤蝦餃,個蝦餃啖啖蝦肉,食落去彈牙得嚟,個皮又係幾透明嗰種,一啖咬落想唱「彈起我心愛的蝦餃」!桂花糕和芒果布甸都係必點,尤其係芒果布甸,食落去滿口芒果香,口感順滑到冇朋友。😉同爸爸一齊過嚟,我哋倆大老爺唔好意思,直插主題,點咗牛魔王海鮮花膠,湯底揀咗椰子雞湯,真心唔錯,雞湯甜度啱啱好,而家食餐湯都要湯底好味,呢間做得到。花膠腍滑中帶Q,雪花牛肉同極品牛肉,一個注重口感,一個突出牛味,簡直係擒貨,食完之後覺得自己都升呢個牛魔王。👑🐂虎蝦和海蜆呢啲海鮮都新鮮爽脆,花膠有補又可以清熱氣,痛快淋漓!至於鮮蝦滑同鯪魚滑瞓身,軟綿中又得到鮮味,食呀食都係嗌得滾燙滾燙,真係夠晒開心。😍收尾嗰陣,朱古力雪糕入口即化,真係錫住小朋友心口。下一次要試下早茶,睇吓點心係咪都咁正!总之,「茶煲」值得一試,好味到讓人忍唔住多嚟幾轉!🥟✨