2016-06-16
好多人話自己是抹茶控,紫薯控,芝士控...etc。但係其實每個人,心底裡頭都係一個熊控,如果你唔係,係因為你未搵到你隻熊,對男仔黎講,熊係一種強壯既動物,對女仔黎講,攬住熊仔個種溫暖而安全既感覺,更是無與倫比。係度坐低之後,最先迎接我地既就係一隻係枱面的熊仔,情不自禁摸摸牠的頭,再點野食。我今晚食既係北海道帶子明太子燴意粉。帶子意粉都食得唔少,但加上明太子就比較少見。明太子,即係鱈魚卵用鹽辣椒醬醃製而成的,呈橙色狀,微辣惹味。我先食一食個意粉,意粉幾有彈性,醬汁方面,就幾重忌廉味,同埋有少少芝味。帶子有一粒,並唔算太多,但食落都算肥厚鮮美。我再將明太子同意粉撈埋黎食,果然令到意粉多了一重微辣的感覺,而且有魚子的鮮咸味道,但不會過於濃烈,味道頗為新鮮卻不俗。依客意粉的份量不算十分大,但味道卻是不錯的,一邊吃一邊逗熊,夜晚很快就過了。
係度坐低之後,最先迎接我地既就係一隻係枱面的熊仔,情不自禁摸摸牠的頭,再點野食。 我今晚食既係北海道帶子明太子燴意粉。帶子意粉都食得唔少,但加上明太子就比較少見。明太子,即係鱈魚卵用鹽辣椒醬醃製而成的,呈橙色狀,微辣惹味。