2020-10-18
大嬸十分懷念佢係大阪食過嘅雞湯拉麵,見到香港有得食梗係去試啦!大嬸叫左普通嘅“雞白湯拉麵”,一嚟到即刻試下個湯,umm好味😋!雞味好濃仲有大量嘅蔥,零舍香。店員一上個碗拉麵就提醒個啲炸牛蒡要脆食,所以大嬸就即刻將佢地夾起費事淋哂。牛蒡炸得好脆,食落又好有牛蒡味。碗麵仲配左兩塊肉,一塊雞一塊豬,個雞肉唔錯,雖然係雞胸但係唔嚡👍🏻。大嬸飲飲下啲湯,就覺得個湯陣味好似好熟,發現原來好似大嬸屋企煲個啲雞粥,一樣係雞加埋蔥嘅味道😆。大叔就叫左“黑蒜醬油湯拉麵”,湯底都唔錯,好香黑蒜味,又唔會好鹹。因為佢哋叫咗二人餐,所以仲有兩個小食。“唐揚炸雞”炸得幾好,雞肉好滑仲好juicy。“燒黑豚串”就差啲啦,個醬汁太鹹,大叔大嬸都係食咗一粒就無食。最後,店員仲送左兩粒抹茶蕨餅,今餐就完滿結束🤗。