難得係大圍踩單車去到大埔,當然要發掘吓有咩好野食。經過亞婆豆腐花,見到幾好生意,不停有街坊買豆腐花食。亞婆就見唔到, 但就有幾個後生仔好落力咁賣豆花。鋪頭入面只有幾個位比人坐,有人就咁企係鋪頭出面食,相信豆花質素應該唔錯,因此決定試試。一食落口果然有驚喜口感非常軟滑, 而且非常熱辣辣, 熱到辣口, 證明係新鮮整起。食落口每一啖都散發住清香既豆味, 感覺好天然好清新。值得一提既係佢既黃糖非常幼細,食落口並唔會食到一粒粒,一啲都唔會"鞋"口。香滑既豆花再加細滑既黃糖係口入面慢慢溶化, 實在係味覺一大享受。8蚊除左食到一碗香滑純正既豆腐花, 仲附送一種幸福既滋味。係繁華喧鬧既香港, 你又有幾耐冇試過呢?

一食落口果然有驚喜

2015-01-02